Dostupni linkovi

SARAJEVO


CClan Predsednisstva BiH Haris Silajdzzich ocenio je za danassnji "Dnevni avaz" da je "Dejtonski sporazum nastao kao posledica masovnog krssenja svih ljudskih prava" i da "nije uspostavio pravdu, nego mir".
On je istakao povodom 11. godissnjice potpisvanja sporazuma da je u BiH potrebno uspostaviti poredak "koji ne kompromituje principe na kojima pocciva medjunarodna zajednica, odnosno ne ozakonjuje genocid i etniccko ccisschenje".
Silajdzzich je istakao da je danas BiH potreban novi ustav, kako bi se ssto pre i ssto ccvrssche vezala za evroatlantske integracije.
Jedan od cclanova delegacije BiH u Dejtonu, Ivo Komssich smatra da su, gledajuchi iz danassnje perspektive, dejtonski pregovori bili "obiccna farsa koju je vrlo vessto rezzirao americcki diplomata Riccard Holbruk, a gde je vechina stvari vech ranije bila dogovorena".
Dejtonski mirovni sporazum dogovoren je 21. novembra 1995. u vojnoj vazduhoplovnj luci Rajt Peterson kod Dejtona, u americckoj drzzavi Ohajo. Zvaniccno je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG