Dostupni linkovi

Rusija želi rešenje prihvatljivo za sve


Ruski stav o statusu Kosova se nije promenio od poslednjeg sastanka Kontakt-grupe u septembru u Nju Jorku, rekao je Drenov:

„Mislimo i ubeđeni smo da status treba da bude prihvatljiv za sve strane, da odluka treba da bude plod pregovora, u suprotnom neće biti održivo rešenje.”

Posle sastanka sa ministrom za povratak i zajednice u Vladi Kosova Slavišom Petkovićem, Drenov je rekao da će, tokom posete premijera Kosova Agima Čekua Moskvi, ruska strana dati više objašnjenja o ruskom stavu i saslušati stavove premijera i Vlade Kosova. On je posebno istakao da Rusija najbolje može da pomogne angažovanjem na očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu:

«U ekonomskom aspektu mi imamo neke projekte, iako ne mnogo. Rusija pomaže neke projekte obnove u opštini Istok.»

On je rekao da ne bih želeli da se u angažovanju Rusije vrši podela između kosovskih Albanaca i Srba:

«Mi smo zainteresovani za rešenje koje će doneti mir i perspektivu Kosovu. Naša pomoć treba da bude orijentisana prema ovim pitanjima, ne da od toga ima koristi samo jedna zajednica. Kosovo treba da bude multietničko i ljudi treba da žive u miru i integritetu.»

Ministar Petković je izjavio da je šefa Ruske kancelarije informisao o dosadašnjim naporima za pospešivanje procesa povratka raseljenih, ističući kako među raseljenima ima jedna kategorija koja će odluku o eventualnom povratku doneti nakon utvrđivanja statusa i druga koja bi se nezavisno od statusa odmah vratila čim se obezbede uslovi za njihov povratak. Petković je odbacio sve, kako je rekao, spekulacije u vezi sa njegovim položajem u Vladi i mogućnošću smene sa funkcije koju sada obavlja.
XS
SM
MD
LG