Dostupni linkovi

LONDON


Britanska policija istrazzuje navode o trovanju bivsseg ruskog sspijuna koji je optuzzio svoje nekadassnje kolege za umessanost u terorizam i ubistva, a analiticcari ocenjuju da takav navodni atentat nosi peccat tajnih operacija ruskih sluzzbi.
Nekoliko britanskih listova izvestilo je u nedelju da se 43-godissnji pukovnik Aleksandar Litvinenko od 1. novembra nalazi u bolnici, sa simptomima trovanja opasnog po zzivot.
Litvinenko se razboleo nakon ssto je ruccao sa jednim Italijanom koji mu je kazao da ima informacije o ubistvu ruske novinarke Ane Politkovske, o kojem je bivssi agent vodio istragu, preneli su britanski mediji.
Posle devet meseci provedenih u zatvoru, Litvinenko je napustio Rusiju i u novembru 2000. zatrazzio azil u Velikoj Britaniji, dve godine nakon ssto je javno optuzzio svoje nadredjene u Sluzzbi bezbednosti (FSB) da su mu naredili da ubije tajkuna Borisa Berezovskog, u to vreme mochnog insajdera u Kremlju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG