Dostupni linkovi

Summit u Hanoju


Lideri 21 države svijeta koji sudjeluju na summitu članica Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije založili su se za obnovu zamrlih razgovora o globalnoj trgovini. U julu su razgovori o liberalizaciji trgovinskih odnosa prekinuti zbog neslaganja o naknadama za poljoprivredu izmedju Evropske unije, Indije i Brazila, s jedne i s druge strane, Sjedinjenih država, Australije, i Japana, kao članica članica APEC-a. Danas je uspješno dogovoreno smanjenje industrijskih tarifa i slobodnija trgovina uslužnih djelatnosti, iako je nejasno kako je postignut kompromis i što on konkretno uključuje.

Skupom, međutim, dominira i pitanje sjeverno korejskog nuklearnog programa. Američkom predsjedniku Georgu Bushu ipak nije uspjelo dobiti podršku Južne Koreje da inspekcije predvodjene SAD, provode kontrolu sjeverno korejskih brodove kako bi se izbjegao transport nuklearne tehnologije i naoružanja. Uoči susreta sa južnokorejskim predsjednikom Roh Moo Junom, predsjednik Bush je kazao:

"Imamo šansu problem riješiti mirno i diplomatski. Važno je da svijet vidi kako se primjenjuje rezolucija Vijeća Sigurnosti. zato ću razgovarati i o tome kako u cjelosti provesti sankcije koje je medjunarodna zajednica tražila."

O sjeverno korejskom nuklearnom programu američki je predsjednik razgovarao i sa japanskim premijeronm Abeom i ruskim šefom diplomacije Lavrovim koji je takodjer izrazio nadu u povratak i uspjeh šestostranih pregovora. Očekuje se da će članice APEC-a usvojiti zajedničku izjavu kojom pozivaju Sjvernu Koreju da napusti program nuklearnog naoružavanja i vrati se međunarodnim pregovorima.
XS
SM
MD
LG