Dostupni linkovi

Nema više izolacionizma prema Aziji


Nakon desetak neugodnih dana u Washingtonu koji su uslijedili nakon pobjede demokrata na djelimičnim parlamentarnim izborima i gubitka republikanske većine u oba doma Kongresa, turneja po zemljama Azije
za američkog predsjednika gotovo da dolazi kao mali odmor. Bush u ovaj dio svijeta nosi poruku kojom želi ohrabriti daljnji ekonomski procvat i potvrditi želju američkih poduzetnika da svojim znanjem i novcem u njemu dobiju svoj dio.

Na prvoj stanici sedmodnevne azijske turneje, američki je predsjednik u Singapuru, pred tamošnjim studentima, rekao kako se Sjedinjene Države neće vratiti ranijem izolacionizmu, koji je karakterizirao američki odnos prema toj regiji.

"Otvorivši vrata robi iz Azije Amerika je osigurala da azijski radnici, poduzetnici i kompanije dobiju nesmetan pristup najvećoj svjetskoj ekonomiji. Održavajući jako vojno prisustvo u regiji Amerika pomaže održanje regionalne stabilnosti. Čineći sve ovo, Amerika je pomogla nastanak moderne i stabilne Azije kakvu vidimo danas. U novom stoljeću koje je pred nama, Amerika će ostati snažno angažirana u Aziji jer naši interesi ovise od širenja slobode i mogućnosti razvoja regije. Naša transpacifička trgovačka razmjena veća je od transatlantske i američki business vidi sjajnu priliku u procvatu vaše ekonomije i usponu srednje klase."

Osim o ekonomskim perspektivama regije i američkim ambicijama s time u vezi, George W. Bush je iskoristio priliku da još jednom upozori na sigurnosnu opasnost koju predstavlja režim u Sjevernoj Koreji:

"U ovom području najdirektniju prijetnju sigurnosti predstavlja Sjeverna Koreja. Američki stav je jasan: transfer nuklearne tehnologije iz te zemlje u bilo koju drugu državu ili za potrebe bilo kakvog drugog entiteta, predstavljao bi veliku prijetnju po Sjedinjene Države i smatrali bismo Sjevernu Koreju potpuno odgovornom za posljedice takvog razvoja događaja. Jedini način da Sjeverna Koreja krene naprijed, za dobrobit tamošnjeg naroda, je da odustane od nuklernog programa i pridruži se međunarodnoj zajednici. Vlasti te zemlje nedavno su učinile ohrabrujući korak u tom smjeru kada su objavile da se vraćaju za pregovarački stol. Sjedinjene Države žele da ti pregovori budu uspješni."
XS
SM
MD
LG