Dostupni linkovi

Reforma policije vraćena na početak


I dalje se ne zna hoće li i kada Upravni odbor Direkcije za reformu policije u BiH finalizirati posao. Sigurno je da neće biti ispoštovan prvobitni rok, a to je kraj ovog mjeseca. Upravni odbor, naime, nije još utvrdio ni okvirni prijedlog lokalnih policijskih oblasti za djelovanje buduće državne policije. Predstavnici RS-a i dalje u radu Upravnog odbora učestvuju samo kao posmatrači.

Nakon izborne pobjede, Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika procijenio je kako Upravni odbor Direkcije za reformu policije ne radi u skladu sa ranijim dogovorom da se odluke donose konsenzusom i bez predstavnika međunarodne zajednice. Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić o tome kaže:

«Direkcija je svojim načinom konstituisanja i načinom rada praktički derogirala i sporazum na osnovu kojeg je nastala. Prema tome, mi možemo smatrati taj rad ništavnim. U medijima i u zvaničnim izjavama se neprestano provlači sintagma i floskula ’usaglašene su šeme, usaglašeno je ovo i ono’. Međutim, zaista treba jednom javnosti reći da nije ništa usaglašeno. I sljedeći korak je povlačenje našeg predstavnika iz Direkcije, a o sljedećim potezima onda možemo samo razmišljati kao o svojstvenim tome, odnosno logičnim.»

A evo šta na pitanje hoće li uz ovakav stav iz RS-a dogovor o reformi policije ikada biti finaliziran kaže predsjedavajućeg Upravnog odbora Direkcije za reformu policije Himzo Selimović:

«Mi smo, vjerujte, vrlo odgovorni kad su u pitanju sva pitanja o kojima raspravljamo i mi očekujemo i vjerujemo da će se na kraju vidjeti rezultat u onim instancama koje trebaju dati konačno mišljenje.»

U političkim strankama koje podržavaju reformu policije podsjećaju da je SNSD još davno pristao na reformu prema evropskim principima, koju sada odbija. O tome zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini RS-a Sadik Ahmetović kaže:

«Sve ovo što se sada događa jeste jedna vrsta bahatosti koju ispoljava predsjednik SNSD-a. Ja mislim da gospodin Dodik treba prihvatiti realnost, treba prihvatiti ono što jeste legitimno prošlo kroz institucije i Narodne skupštine i ono u čemu je on učestvovao, dakle prihvatiti sve odluke koje donosi legalna institucija, koju je po sporazumu imenovalo Vijeće ministara, u kojem su učestvovali svi predstavnici ili ministri iz reda srpskoga naroda. To je samo nešto što se pokazalo kao jedna praksa otkako je SNSD došao na vlast i ona se proteže cijelo vrijeme, dakle da se direktno udara na institucije države BiH i usporava njen put u Evropu.»

Inače, Upravni odbor Direkcije za reformu policije, na sjednici koja je počela juče, dogovorio je od kojih će institucija biti sačinjena buduća državna policija, a danas se razmatraju njihove nadležnosti. Zasad je tek definisano da će rad policije na državnom nivou kooridnirati odbor direktora, kojim će opet upravljati direktor policije, ali koji, po svemu sudeći, neće imati nikakva stvarna ovlaštenja da izdaje naredbe za operativni rad policije.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG