Dostupni linkovi

Dragi Hedlu godišnja nagrada ICFJ


Nagrada za međunarodno novinarstvo Zaklade Knight, osnivača ICFJ-a, Hedlu je uručena na svečanoj večeri u hotelu Fairmont u Washingtonu, u nazočnosti oko 350 novinara, izdavača, medijskih djelatnika i diplomata. Predsjednik Zaklade Knight Alberto Ibarguen je, predajući nagradu, naglasio kako je Hedl bio izložen prijetnjama smrću, premlaćivanju, vladinim parnicama, verbalnom zlostavljanju i optužbama da je izdajnik zbog izvještavanja o ratnim zločinima, ali ga to nije odvratilo od pisanja o osjetljivim temama.

Godine 2005. Hedl je objavio nekoliko napisa o mučenju i ubojstvima 37 srpskih civila u Osijeku 1991./92., povezujući ih s ratnim zapovjednikom obrane grada Branimirom Glavašom, nakon čega je dobio brojne prijetnje, rekao je Ibarguen
koji je istaknuo i Hedlov rad za Radio Slobodnu Europu, Time i Guardian:

"To je veliko priznanje za mene i novinarski posao koji sam radio svih ovih godina. To je potvrda da je ono što sam učinio pišući o temama koje nisu baš bile previše popularne u Hrvatskoj, bilo zapaženo i na međunarodnoj razini, i da je to i u Americi shvaćeno kao doprinos razvoju slobode novinarstva u Hrvatskoj."

Temom ratnih zločina Hedl se bavi već desetak godina, a od 1995. surađuje s nevladinim Institutom za izvještavanje o ratu i miru (IWPR).

Nagradu Knight uz Hedla je primila i urednica arapskog servisa BBC-a u Bagdadu, Shadha al-Jubori. Voditelj programa bio je George Stephanopoulos, jedan od najpoznatijih TV novinara u Washingtonu, voditelj emisije "Ovoga tjedna" na ABC-a. Nagrada za međunarodno novinarstvo Zaklade Knight dodjeljuje se od 1998. godine, a do sada ju je dobilo 20 novinara i izdavača iz isto toliko zemalja, uključujući Indoneziju, Sudan, Alžir, Zimbabve, Nepal, Čečeniju, Moldovu, Rumunjsku, Bugarsku, Češku i Rusiju.

(Izvor: HINA)

ICFJ je neprofitna, strukovna organizacija, koja promiče kvalitetno novinarstvo diljem svijeta, u uvjerenju kako je nezavisno, energično novinarstvo ključno za unaprijeđenje uvjeta u kojima ljudi ľive.
XS
SM
MD
LG