Dostupni linkovi

Hemijska opasnost u Pančevu


Građani Pančeva upozoreni su da ne izlaze iz svojih kuća bez preke potrebe jer je koncentracija benzena, u večeri kada je registrovano povećano prisustvo te materije u vazduhu, iznosila 125 mikrograma po metru kubnom. Naredbu za uzbunu dao je Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo:

„Noćas me je enormno zagađenje nateralo da postupim u skladu sa Pravilnikom o zagađenju vazduha i da dam naredbu da se uključe sirene. Dobio sam obaveštenje da su se mnogi građani žalili na mučninu i na probleme sa disanjem, ali ne do te mere da bi morali da traže medicinsku pomoć. U svakom slučaju, to se nama u Pančevu često dešava.“

Prema merenjima opštinskih službi, zabeležen je i porast koncentracije sumpora u vazduhu od 10 mikrograma, zbog čega se u celom gradu osećao vema neprijatan miris, a koncentracija praškastih materija dostigla je čak 225 mikrograma. Ipak, kaže Miković, najveći problem je benzen:

„To je kancerogena materija. Međunarodna agencija za istraživanje raka je svrstala benzen u prvu grupu. Preporuka Svetske zdravstvene federacije je da uopšte ne bude benzena u životnoj sredini, međutim to je stvarno nemoguće svesti na nulu. Ovog trenutka su građani bezbedni, u granicama normi koje važe za Srbiju.“

Jutro posle incidenta, pančevački srednjoškolci protestovali su ispred zgrade opštine:

„To narod više ne može da trpi. Protest gimnazijalaca je normalna reakcija – bore se za svoj život. To je ogromno zagađenje i to utiče na naš organizam. Želimo da živimo svoj život normalno.“

„Te sirene juče i sve to, to je bilo jezivo.“

„Mislim da je bilo potrebno da se svi ovde okupimo i da se pobunimo protiv nečega što je, očigledno, problem svih nas.“

Republička Uprava za zaštitu životne sredine utvrdila je da je do zagađenja benzenom u Pančevu došlo jer rukovodstvo Petrohemije nije postupilo u skladu sa rešenjem koje je izdato 1. novembra. Zbog toga će, rekao je ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović, protiv odgovornih biti podnete krivične prijave:

„Što se tiče postrojenja Petrohemije, zabranjen mu je rad u momentima kada su meteorološki uslovi nepovoljni, dakle kada nema vetra, kada nema padavina, kada je moguće da dođe do zagađenja. Sinoć su meteorološki uslovi bili takvi i u skladu sa rešenjem Uprave za zaštitu životne sredine, to postrojenje nije smelo da radi. Neko je u Petrohemiji, a istraga će utvrditi ko, doneo odluku da to postrojenje radi. dakle, ovde se ne radi ni o kakvoj havariji, koja je uvek teorijski moguća, ovde se radi o potpunoj, kriminalnoj, neodgovornosti.“

Tužilaštvo i policija u Pančevu saslušali direktore i ostale odgovorne iz Petrohemije i Rafinerije nafte zbog aerozagađenja u gradu. „Saslušani su izjavili da se sve kretalo u domenu redovnih poslova i dužnosti i da nikakvih havarija u procesu proizvodnje nije bilo“, rekla je tužilac Branka Vučković.

Nivo benzena u vazduhu u Pančevu opao je deset puta dvanaest sati nakon incidenta, a predsednik Srbije Boris Tadić, koji je obišao taj grad, zatražio je od Petrohemije i tamošnje Rafinerije nafte da isključe postrojenja koja bi mogla da budu uzrok zagađenja.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG