Dostupni linkovi

Formiranje vlasti tek iduće godine


Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 20 novembar, no neizvjesno je kada će biti formirana izvršna vlast. Osnovni problem mogao bi biti raspodjela funkcija u vijeću ministara, kaže potpredsjednik SBIH Safet Halilović. Dogovor SNSD, SBiH i SDA, zakazan za sutra poslijepodne, mogao bi prema Halilovićevim riječima, riješiti dilemu raspodjele resora i funkcija.

"To znači da će biti precizirane kvote učešća ovih stranaka u izvršnoj vlasti i određeni resori za pojedine političke opcije i tako dalje. Odmah sam o tome upoznao i kolegu Terzića pošto SDA i Stranka za BiH imaju već koalicioni dogovor o zajedničkom nastupu. I očekujem da, praktično, sve tri političke stranke budu sutra na razgovoru gdje bi se utvrdile određene pozicije i pokušali napraviti konkretni aranžmani u pogledu konstituisanja vlade u BiH."

Član Predsjedništva SDP BiH Alije Behmen smartra da formiranje vlasti političko-matematičkom logikom, a ne po programskom principu, može biti problem, naročito jer se očekuje kašnjenje konstituisanja Doma naroda na državnom nivou, što može ugroziti proces:

"Veoma je složena situacija za nominiranje kandidata za mandatara, a da ne kažem da, opet, nekonstituiranjem Doma naroda državnog parlamenta sve može da propadne. Situacija je organizaciono-politička i političko programska. Ja ne očekujem uspostavljanje izvršne vlasti, optimistički je termin negdje oko Nove godine, a sigurno je to iza Nove godine.
Jučer održani sastanak između lidera SNSD Milorada Dodika i predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića postavio je osnovne parametre, no razlike u pogledima na strukturu Vijeća ministara još su prisutne, napominje Halilović:

"Tu imamo različitost pristupa i koncepata. Neki su za neke šire aranžmane, drugi su za učešće na čistim osnovama – samo najjačih političkih stranaka. Naravno da je tu važan princip i zastupljenost i etničkih skupina i entiteta."

No, Milorad Dodik ističe kako krize oko formiranja Vijeća ministara nema, ali i da se ona fabrikuje u Federaciji BiH:

"Mi u Republici Srpskoj i Savez nezavisnih socijaldemokrata nema nijednog razloga da ne pristupi brzom formiranju organa vlasti na nivou BiH. Mi prepoznajemo da u Federaciji BiH žele da naprave određenu krizu nekonstituisanja kako bi izvršili pritisak na OHR da kaže kako evo ovdje na može da funkcioniše, pa da, eventualno, prosuže mandat. Mi smo zainteresovani, možemo iduće sedmice formirati Ministarsko vijeće. Mi mislimo da nama pripada mjesto predsjednika ministarskog vijeća, imaćemo dva ministra. O tome se veoma lako možemo dogovoriti. Ko je s druge strane, apsolutno nas ne interesuje. Neka se poredaju."

Jedina izvjesna činjenica kada je u pitanju izvršna vlast u BiH je da će Ministarsko vijeće činiti uglavnom kadrovi iz SNSD, SDA i Stranka za BiH. Pitanje je, međutim, hoće li međustranačke dogovore o pozicijama, verifikovati i državni Parlament.
XS
SM
MD
LG