Dostupni linkovi

SARAJEVO


Sud BIH osudio je danas Radovana Stankovicca na 16 godina zatvora zbog zlocina protiv covecnosti pocinjenih na podrucju Foce 1992. godine.
Bosanski Srbin Radovan Stankovich osudjen je na 16 godina zatvora pred Odeljenjem za ratne zloccine Suda BiH u Sarajevu, po optuznici za ratni zloccin, silovanje i drzzanje u zatoccenisstvu zzena bossnjaccke nacionalnosti u Focci.
Stankovich se tereti da je zajedno sa drugim osobama, u avgustu 1992. godine formirao zatvoreniccki centar za zzene, u kome je bilo i nekoliko maloletnica, koju su vojnici zvali "javna kucha".
Stankovica je uhapsio SFOR 2002., nakon cega je prebacen u pritvorsku jedinicu u Hagu. Medjunarodni tribunal je prossle godine ovaj proces prosledio sudu BiH, ssto je prvi sluccaj ustupanja sudskog predmeta iz Haga pravosudnim institucijama u Sarajevu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG