Dostupni linkovi

Odgovornost je na Silajdžiću i Dodiku


Izrazivši podršku evropskom putu Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske i prvi visoki predstavnik za BiH Karl Bildt, prilikom posjete Sarajevu, upozorio je bh. političare kako odgovornost za budućnost zemlje leži na njima. Ovo se naročito odnosi na period nakon što bude zatvoren Ured visokog predstavnika, a BiH postane potpuno suverena i nezavisna zemlja.

Komentirišući zastoj u reformskim procesima, naročito u oblasti reforme policije, Bildt je kazao da su Milorad Dodik i Haris Silajdžić, sa kojima se sastao danas, osobe na kojima leži veći dio odgovornosti za budući napredak:

«Oni imaju jake mandate od kojih su neki u suprotnom smjeru i mislim da su toga svjesni. Mislim da na kraju njih dvojica moraju sjesti i dogovoriti se.»

Komentarišući izjave Milorada Dodika u pogledu protivljenja ukidanju entitetskih policija, Bildt je kazao:

«Postoji bitna razlika između onoga što se govori javno i onoga što su političari spremni da urade. U razgovorima koje sam obavio sa različitim stranama zaključio sam da niko ne želi postavljeti ultimatume. Kod svih sam primijetio konstruktivnu želju da krenu naprijed.»

Što se tiče politike proširenja Evropske unije, odnosno odluke da nakon prijema Rumunije i Bugarske neće biti primanja novih članica duži period, Bildt kaže da postoji rizik da se odustane od daljeg proširenja, što je malo vjerovatno. No, što se BiH tiče, njen ulazak u Evropsku uniju ovisi o riziku koji leži unutar zemlje:

«Može se dogoditi da dezintegracijske ili nacionalističke snage preuzmu vodeću ulogu i mislim da bi to moglo zakomplikovati proces. No, ne brinem se za BiH u tom smislu. Ova je zemlja bila u ratu i zna da put naprijed leži u kompromisima i zajedničkom radu.»

Upozoreno je i na značaj ustavnih promjena, koje su bile bit bosanskohercegovačkog konflikta. Od njih je, kazao je Karl Bildt, sve polazilo prije rata, na njima se sve zasnivalo u toku rata i na kraju - na tome je baziran i Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum je otvoren za promjene, ali one koje podrazumijevaju i kompromise, dodao je Bildt, te prokomentarisao:

«Mislim da je paket o kome je razgovarano prije nekoliko mjeseci bio dobar korak da se krene. Bilo je onih koji su željeli više, ali i onih koji su željeli da se uradi manje. Ali lekcija je moderne Bosne i Hercegovine da naprijed može ići kompromisima korak po korak i nadam se da će doseći taj proces. Jesu li to korak, dva ili tri, ne znam, ali sam ubijeđen da koraka mora i da će ih biti.»
XS
SM
MD
LG