Dostupni linkovi

Radovan Stanković osuđen na 16 godina zatvora


U Bosni i Hercegovini za ratni zločin osumnjičeno je 13.000 osoba, ali osim Suda BiH nijedan entiteski sud još uvijek nema organizovana odjeljenja za procesuiranje ratnih zločina, upozoravaju nedavno objavljene analize sudske vlasti. Osim državne agencije za istrage i zaštitu, niti jedna druga policijska struktura u BiH ne bavi se otkrivanjem i gonjenjem
počinilaca ratnih zločina, upozorio je nedavno državni tužilac Marinko Jurčević i uputio javni apel za pomoć:

«Ne radi niko ništa. Tužilaštva na entitetskom nivou isto tako nemaju odjeljenja, sudovi nemaju odjeljenja. Stanje nije dobro. Ovo je posljednji moj osobni vapaj prema državi BiH - treba da usvoji tu državnu stategiju i treba da je implementira ukoliko hoćemo da riješimo za 10 godina predmete ratnih zločina u najvećem broju. Sve nećemo nikad riješiti.»

Prvu presudu za predmet koji je Haški tribunal ustupio domaćem pravosuđu Sud BiH izrekao je danas. Radovan Stanković osuđen je na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče. Prema odluci Sudskog vijeća, kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, Stanković je kriv jer je učestvovao u zatvaranju i zlostavljanju civila na nekoliko lokacija u Foči i Miljevini, a neposredno je odgovoran za zatvaranje žena u više objekata u kojima su bile seksualno zlostavljane. Obrazlažući presudu, Jukić je naveo da je Stanković formirao zatočenički centar za žene u kojem je boravilo devet ženskih osoba, od kojih većina maloljetnih. Dvije su imale po 12 godina. Zatočenice su silovane, a Stanković ih je, prema svjedočenjima, tjerao i na prisilni rad i podvodio drugim vojnicima.

Branilac osuđenog Nebojša Pantić kaže kako je Stanković osuđen po zakonu BiH koji je neprimjenjiv za vrijeme u kojem je počinjeno krivično djelo:

«U BiH svi sudovi koji sude ratnim zločinima, osim Suda BiH, sude po zakonu koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Maksimalna kazna koja se može izreći po zakonima po kojima se sudi u entitetima za ovo krivično djelo je 15 godina. On je dobio 16.»

Presudom su nezadovoljne i članice udruženja Žene žrtve rata. Predsjednica udruženja Bakira Hasečić:

«Razočarana sam ponovo na presudu, sedmu otkad postoji Sud BiH. Mi, kao silovane i zlostavljane žene, smo očekivale doživotnu kaznu zatvora ili najmanju kaznu 30 godina.»

Predmet Radovan Stanković je prvi koji je iz Haškog tribunala proslijeđen domaćem pravosuđu, 2005. godine. Ovo je ujedno i prva presuda po haškoj optužnici u regionu, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić:

«Do sada je pravosuđu BiH po pravilu 11 proslijeđeno pet predmeta protiv ukupno devet optuženih, a očekuje se da će pravosuđu BiH na ovaj način iz Haga biti proslijeđeni predmeti protiv ukupno 13 optuženih. Tribunal, sukladno pravilu 11, predmete prosljeđuje i BiH, ali i susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji, ali koliko znam današnja presuda u Sudu BiH je prva presuda u predmetima ove vrste.»

Portparol Kancelarije Haškog tribunala u Sarajevu Matias Hellman ističe da sama činjenica da je Bosni i Hercegovini proslijeđeno pet predmeta pokazuje koliko Tribunal vjeruje u sposobnost Odjela za ratne zločine Suda BiH:

«Pod razmatranjem su još tri predemeta za četiri optuženih. Očigledno, pred Sudom BiH je već bilo jako važnih procesa, još više je sada u toku. Neki od tih predmeta su jako zahtjevni iz raznih razloga - poput zaštite svjedoka, poput prihvatanja ranije utvrđenih činjenica. I onako, generalno govoreći, čini nam se da se Sud BiH dobro snalazi sa tim raznim izazovima i mislim da je učinjen veliki napredak ako gledamo situaciju od prije 20 mjeseci, kad je praktički ovaj odjel za ratne zločine krenuo sa radom.»

Tužilaštvo BiH podiglo je više od 20 optuzžnica za ratni zločin protiv oko 35 osoba. Sud je do sada donio presude za 7 predmeta ratnog zločina, u kojima je osuđenima izrekao 97 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG