Dostupni linkovi

Što Demokrate očekuje u Iraku?


Demokrati su svoju predizbornu kampanju uglavnom zasnivali na zahtjevima da se američki vojnici povuku iz Iraka. U samom finišu traženo je čak da fazno povlačenje američkih vojnika počne u roku od četiri do šest mjeseci. Američki predsjednik George Bush se medjutim, suprostavlja takvim težnjama predan, kako kaže da "pobjedi u Iraku". "Tek kad ta zemlja ojača dovoljno da se može sama braniti, možemo razgovarati o povlačenju američkih snaga", kazao je Bush.

Pojedini analitičari procjenjuju da u Iraku prvo treba ojačati postojećih 145 hiljada vojnika kako bi se, prije eventualnog razmišljanja o povlačenju, stabilizirala situacija u Bagdadu, dok drugi vjeruju da brojčano stanje trupa treba smanjiti što je prije moguće. Predsjednik je otvoren za sve nove ideje, kažu članovi Grupe za proučavanje Iraka. Analitičari tvrde da je to znak popuštanja, s obzirom da George Bush sada i narednih dvije godine u mnogome ovisi o stavovima Demokrata. Oni pak pozivaju na zajedničke pregovore svih zainteresiranih zemalja u iračkom susjedstvu, uključujući i Iran i Siriju. Dok Demokrati traže početak povlačenja u roku od šest mjeseci, Bijela kuća smatra da bi saopštavanje bilo kakvog fiksnog datuma izazvalo propast.

Najjači američki saveznik Tony Blair, kojem su u nedjelju poginula četvorica vojnika, suočava se s ponovljenim i sve gnjevnijim zahtjevima da odredi rok za povlačenje britanskih trupa iz te zemlje. I njegovi su Parlamentarci bijesni jer premijer Blair, nije do sada predočio javnosti nijedan detalj o vladinim planovima za povlačenje vojnika. Ministar za odbranu Des Browne nemušto je novinarima pokušao predočiti buduće smjernice u vezi s Irakom, pominjući mješavinu vojnog i političkog rješenja, ali bez konkretnih detalja.

Istovremeno, dok se u Washingtonu i Londonu vode politička nadmudrivanja, na terenu se novi gospodari rata bore se za prevlast u toj sve više raskomadanoj zemlji. Među njima se po brutalnosti naročito ističe Abu Dera, poznat kao novi šiitski Al-Zarqavi. On se pokazao ne samo kao Zarkavijev sljedbenik već i kao mnogo suroviji ubica sunita, čije sadističke metode prevazilaze svaku maštu. U Iraku, a i šire sve se češće pominje podjela te zemlje. Ako se i kada to desi, biće to krajnji dokaz neuspjele politike koju su SAD i njihovi saveznici vodili u toj zemlji, u kojoj svakog dana gine u prosjeku 50-100 ljudi, uglavnom civila. Zbog manjka prostora za smještanje leševa, neke žrtve ne čekaju u mrtvačnicama da ih identificiraju njihove porodice, već se njihova tijela fotografiraju, označavaju brojevima i na brzinu pokapaju na državnim grobljima. Zbog toga je među Iračanima zavladao strah od anonimnog pokapanja, te sve češće na svoja bedra tetoviraju imena i brojeve telefona.

Pobjeda koju su Demokrati izvojevali na prošlosedmičnim izborima nosi sobom i gorak okus skorog suočavanja s katastrofalnom politikom koju su Republikanci i George Bush vodili proteklih četiri godine.
XS
SM
MD
LG