Dostupni linkovi

BRISEL


Savet ministara Evropske unije usvojio je mandat za pregovore o readmisiji i viznim olaksicama za gradjane zapadnog Balkana i zatrazio od Evropske komisije da otpocne pregovore tokom novembra, s ciljem da budu okoncani "sto pre".
Gradjani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, bi po potpisivanju sporazuma dobijali vize po pojednostavljenoj proceduri, dok bi se pojedinim grupama poput studenata, ucenika i naucnih radnika sengenske vize odobravale na duzi period i uz vise ulazaka. Slicne pogodnosti najavljene su i za poslovne ljude i novinare.
Vizne olakssice che biti uvedene na temelju dugoroccnog cilja, utvrdjenog "Solunskom agendom" EU iz 2003, da se ojaccaju veze stanovnisstva EU i Zapadnog Balkana.
Savet ministara EU istakao je danas da od vlasti regiona occekuje da pospesse reforme radi jaccanja vladavine zakone, suzbijanja organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne migracije kao i da pojaccaju nadzor granica i bezbednost liccnih isprava.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG