Dostupni linkovi

CHINVALI


Oko 99 odsto gradjana separatisticcke gruzijske republike Juzzne Osetije izjasnilo se na referendumu za nezavisnost, saopsstila je jutros izborna komisija.
Glasalo je 95 odsto, odnosno oko 50.000 biracca.
Gruzijske vlasti su joss ranije saopsstile da je referendum nelegitiman, optuzzujucci Rusiju za podrssku separatisticckim tezznjama Juzzne Osetije.
Savet Evrope je rekao da je ovaj referendum beskoristan, ne doprinosi trazenju politickog resenja situacije i medjunarodna zajednica ga necce priznati kao i u sluccaju sliccnog izjassnjavanja u Pridnjestrovlju u Moldaviji pre mesec dana. Rusija je smatra da treba posstovati volju stanovnika ove oblasti, ponavljajucci povodom ovog, kao i kosovskog pitanja, da ressenje treba da bude univerzalno, odnosno primenjivo na sve sliccne konflikte ssirom sveta.
Nakon gradjanskog rata pocetkom 90-tih godina, Juzna Osetija ne priznaje centralnu vlast Gruzije.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG