Dostupni linkovi

Podrška Ahtisarijevoj inicijativi


Za predstavnike kosovskih Srba odluka međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija i Kontakt-grupe o odlaganju podnošenja predloga za rešenje statusa posle izbora u Srbiji je očekivana. Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća (SNV) Kosova Rada Trajković kaže da je međunarodna zajednica donela takvu odluku jer je zainteresovana za političku i bezbedonosnu stabilnost, kako na Kosovu tako i u Srbiji:

“Svakako je bilo za očekivati da će se odložiti rešsenje budućeg statusa dok se ne konstituišu institucije države Srbije, s jedne strane, i normalno da oni ne bi voleli da taj rok prođe mart mesec s obzirom da se očekuje da će gospodin Ramuš Haradinaj otići u Hag na nastavak suđenja, pa opet tu imaju bezbedonosne rizike. Sve u svemu, međunarodna zajednica pokušava da napravi, što je dobro, balans i da poštuje podjednako neku stabilnost i sa jedne i sa druge strane.”

Prema rečima Olivera Ivanovića, šefa “Srpske liste za Kosovo”, posle referenduma međunarodni pregovarači čekaju novu vladu u Srbiji koja će imati legitimitet da nastavi pregovore:

“Ja sam mišljenja da će se sačekati mart mesec kada počinje novi ciklus pregovora i taj ciklus pregovora se neće vratiti na početak al će napraviti pola koraka nazad kako bi se oba partnera ravnopravno uključila u razgovore. Istovremeno, mislim da je i kosovska Vlada nestabilna da bi i ona mogla pasti lako.”

Upitan koliko kosovskim Srbima odgovara odlaganje rešenja statusa, Ivanović odgovara:

“Kosovskim Srbi ni odgovara niti ne odgovara. Mi o tome ne razmišljamo tako. Za nas je važno da situacija bude stabilna i mirna i da proces razgovora o statusu teče sasvim mirno, da vodi ka kompomisu a ne ka nametanju. Svako nametanje rešenja koje Srbija ne bi prihvatila bilo bi vrlo opasno jer bi destabilizovalo čitav region.”

U svakom slučaju, lideri kosovskih Srba očekuju da u narednom periodu međunarodna zajednica intenzivno radi na usaglašavanju stavova povodom pitanja statusa. Razlog za to su, kaže Trajković, očigledne razlike s obzirom da Rusija zauzima sve čvršći stav, a EU se plaši nejedinstva oko mogućnosti individualnog priznavanja Kosova:

“U svemu tome ja vidim da će velike sile usaglašavati ili što bi rekli trgovati sa nama malima na ovom prostoru i da će u zelji svi da imaju deo tog globalnog kolača, da će se usaglašavati stavovi. Jer ipak zna se da unutar Kontakt grupe u poslednje vreme nema baš jedinstvenog stava, ali sve u svemu ja mislim da će se oni na jedan način dogovoriti i da ono što Ahtisari priprema svakako biće vrlo relevantan papir.”

* * * * *

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari) izjavio je u petak u Beču, nakon razgovora sa predstavnicima Kontakt-grupe, da će predlog o konačnom rešenju statusa Kosova objaviti nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 21. januara iduće godine. Odluka međunarodnog posrednika ranije je bila najavljena za kraj ove godine, ali je njeno objavljivanje odgođeno kako ne bi uticalo na tok i ishod izbora u Srbiji.

Pregovarački tim Kosova je izrazio žaljenje zbog odluke specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija da odloži predstavljanje predloga za rešenje budućeg statusa Kosova. Nakon sastanka ovog tima u petak izdato je saopštenje u kome se ističe da posebno uznemirava činjenica što su parlamentarni izbori u Srbiji, u januaru 2007. godine, razlog za odlaganje rešenja statusa.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izrazio je uverenje da je brzo rešenje statusa u interesu svih građana, regiona i međunarodne zajednice:

“Verujemo da će stvarno konačna odluka biti doneta u prvim danima 2007. godine.”

Sejdiu je istakao da će pregovarački proces, koji vodi Ahtisari, dovesti do stvaranja nezavisne države.

Lider najveće opozicione strane Demokratske partije Kosova, Hasim Tači izjavio je da izbori u Srbiji mogu imati uticaja u prelaznom periodu ali ne i po pitanju nezavisnosti. On je kazao da Zapad nikada nije prevario Kosovo:

“Kosovo smo oslobodili zajedno sa međunarodnom zajednicom i zajedno ćemo proglasiti nezavisnost. Mi ne želimo izolovanu nezavisnost već integrisanu.”

Tači je dodao da pomeranje vremenskih rokova neće uticati na poštivanje volje većine.
XS
SM
MD
LG