Dostupni linkovi

U pripremi izmena strategije za Irak


Načelnik združenog štaba američke vojske Piter Pejs (Peter Pace) okupio je tim vojnih zvaničnika koji će biti zaduženi za "novi pogled" na Irak, Avganistan, kao i ostala mesta, piše "Njujork Tajms", pozivajući se na zvaničnike Pentagona. List navodi da je, u okviru šire ocene strategije, jedna od ideja bila i povećanje broja pripadnika iračkih bezbednosnih snaga, uz napore SAD da ih obuče i opreme, ali i uz smanjenje broja američkih snaga u Iraku.

Zvaničnici Pentagona rekli su da je cilj tima da sačini opcije koje bi Pejs mogao da ima u vidu kada bude savetovao američkog predsednika ili Roberta Gejtsa (Gates), koga je Buš predložio za novog sekretara odbrane, nakon povlačenja Donalda Ramsfelda zbog poraza Republikanaca na izborima. Ramsfeld je bio glavna meta napada Demokrata kao kreator ratne politike u Iraku, ali su ga i neki republikanci kritikovali, pozivajući Buša da ga smeni. Nakon susreta sa liderima demokratske većine u Kongresu u petak, Buš je ponovio spremnost da sarađuje sa njima:

"Imamo veliku priliku da pokažemo da su Republikanci i Demokrate podjednako patriote i okrenute budućnosti zemlje, tako da možemo da zajedno radimo."

Budući lider demokratske većine u Senatu Hari Rid (Harry Reid) takođe je izrazio spremnost na saradnju:

"Razgovarali smo o važnim pitanjima za našu zemlju. Izbori su prošli. Jedini način da se krene napred jeste saradnja obe partije, otvorenost. I to će dati rezultate."

Istovremeno, Buš je najavio da će se susresti u ponedeljak sa studijskom grupom u kojoj su nekadašnji političari iz obe stranke, na čelu sa Dzjemsom Bejkerom (James Baker), državnim sekretarom u administraciji njegovog oca. Očekuje se da ovaj tim predloži pragmatične korake na koji način SAD mogu postepeno da smanje broj vojnika u Iraku.

U međuvremenu, navodni lider Al Kaide u Iraku Abu Hamza Al Muhadzir (Muhajir) oglasio se audio porukom na internetu, pozivajući Amerikance u Iraku da ostanu. On je istakao da raspolaže sa 12.000 boraca koji su spremni da se surovo obračunaju sa američkim trupama:

"Poručujem odlazećim političarima da ne žure sa bekstvom kao što je to uradio Donald Ramsfeld, jer još nismo prolili dovoljno vaše krvi."

Nalazi oba tima biće prosleđeni nadležnim institucijama u Vašingtonu početkom decembra. Novi saziv Kongresa u kojem većinu imaju Demokrate, biće konstituisan u januaru.
XS
SM
MD
LG