Dostupni linkovi

Nezavisnost je neizbežna

  • RSE

"To zavisi od toga šta će uraditi Srbi. Da li će se okrenuti realnosti i gledati u budućnost Srbije kao deo Evropske unije (EU), ili će se držati mitske verzije prošlosti i odbiti stvarnost? Ako odbiju realnost i pokušaju da zadrže Kosovo, izgubiće i jedno i drugo. Neće moći da zadrže Kosovo, a izgubiće i priliku da se pridruže Evropi", kaže Holbruk.

Za razliku od EU koja je pozdravila novi Ustav u Srbiji, Holbruk je rekao da taj dokument predstavlja "korak u pogrešnom pravcu":

"Opstruktivna taktika Srbije neće odložiti neizbežno i neće usporiti napore (posrednika UN) Martija Ahtisarija i (izaslanika SAD) Frenka Viznera. To samo izoluje Srbe... Sadašnje rukovodstvo u Srbiji ima istorijsku odgovornost da se suoči sa stvarnošću, ali sama Srbija, kao i kosovski Srbi, insistiraju da gledaju u prošlost - to je tragedija."

Bivši američki pregovarač je rekao i da ne veruje da će "bilo koji srpski lider imati hrabrosti da ustane i kaže da Srbija treba da dozvoli da Kosovo postane nezavisna država:

"Ustav je još više otežao situaciju, ali mislim da će međunarodna zajednica proglasiti nezavisnost Kosova, a onda Srbija neće imati izbora."

Prema Holbrukovim rečima, postoji opasnost diplomatskog sukoba Zapada sa Rusijom oko Kosova:

"Problem je to što Rusija želi da iskoristi Kosovo kao izgovor za svoje ambicije u Gruziji. Ruse nije briga za Srbe, njima je do Gruzije... ali im to neće proći, to nije prihvatljivo za prijatelje SAD - Britaniju, Nemačku, Italiju. Dogovorili su se da to neće prihvatiti."

BIRN piše da je Holbruk rekao da je "vlada (predsednika SAD Džordža) Buša napravila kardinalnu grešku 'skidajući Kosovo sa vatre' pre pet godina kada je premijer Srbije bio umereni Zoran Đjinđić i kada bi bilo lakše srediti nezavisnost Kosova nego što je danas":

"Predsednik Buš i njegova administracija su odgovorni za odlaganje...iako su dobro znali da to (rešenje statusa Kosova) nikada neće pokrenuti UN i Evropska unija, već da podsticaj mora doći od SAD."

Holbruk "savetuje kosovskim Albancima da ulože veliki trud u poboljšavanje odnosa" sa Srbima, i da ih od toga "ne sme udaljiti zabrinutost za sever (Kosova) pod upravom Srba, i strahovanje da se te opštine mogu povezati u oblik sličan entitetu bosanskih Srba -Republici Srpskoj", piše BIRN.

"Oni neće imati taj status" - rekao je Holbruk o Srbima u severnom delu Kosovske Mitrovice i nastavio:

"Nema govora o dva entiteta kao što su Republika Srpska i Federacija (u BiH)."

(Prenela Beta)
XS
SM
MD
LG