Dostupni linkovi

U Crnoj Gori poskupljenje električne energije


Narednih dana neće biti restrikcija električne energije, ali zbog urgentnog uvoza struje, koja je trenutno na slobodnom tržištu veoma skupa, Elektroprivreda će građanima Crne Gore ispostaviti znatno veće račune, iako se poskupljenje domaće struje nije ni desilo. Izvršni direktor Elektroprivrede Srđan Kovačević je na pitanje zašto Elektroprivreda ne snosi troškove za tu razliku, za naš program rekao da je to nemoguće, jer ovakav obračun nalaže mehanizam obračuna uvezene električne energije, a da pored toga Elektroprivreda nije u mogućnosti da samostalno umanjuje račune jer bi to pojedine grupe potrošača dovelo u neravnopravan položaj, a ukoliko bi se to uradilo za sve to bi za Elektroprivredu bilo previše:

„Ja se iskreno bojim kako će se sve ovo odraziti na likvidnost firme, jer sve te račune će trebati platiti.“

Izvršni direktor Elektroprivrede Srđan Kovačević je prokomentarisao i nezvanične informacije da je kompanija potrošila značajnu sumu novca na kupovinu tridesetak luksuznih automobila i pojedine ocjene da bi to moglo izazvati izvjesno nezadovoljstvo potrošača:

„Pa, kupovano je. Naravno da je dijelom obnovljen vozni park, ali to je vjerujte minimalno. I to sve što je urađeno urađeno je da bi se smanjili troškovi održavanja voznog parka. To su bili automobili koji jednostavno nijesu valjali ili su puno trošili. Firma koja ima 3.300 radnika mora da funkcioniše, a to uopšte nijesu bili luksuzni automobili. To su automobili koji su... 90% tih automobila su oni mali auta ’Opel Astra’ ili tako nešto“.

Predstavnici države i Elektroprivrede konstantno ističu nespornu činjenicu da električna energija nije socijalna kategorija, već roba kao i svaka druga. Međutim, građani su sada dovedeni u situaciju da kupuju i troše struju, odnosno robu za koju ne znaju koliko će ih koštati. Olga Nikčević, Centar za zaštitu potrošača:

„Evo, ne znam stvarno kako će se to razriješiti, ali ja mislim da oni neće moći to tako da urade. Jednostavno, tu se mora i država umiješati sa nekim načinom obračuna te struje. I ta priča, da je to roba kao i svaka druga i to je nemoguće da mi odjedanput pređemo na neki sistem kakav je na zapadu, kakav tamo traje godinama i sad mi to sad jednostavno samo da ga prenesemo. To je apsolutno nemoguće. Ja mislim da će se oni sami suočiti s tim. To je nemoguće. Kako će to ljudi plaćati? Znači li to da se moramo vraćati nazad stotinu godina ponovo da u kuće unosimo petrolejke.“

Koliki će biti računi za utrošenu električnu energiju pitali smo člana Upravnog odbora Elektroprivrede Vojina Đukanovića:

„Biće računi iz domaćeg izvora, zna se koliki su, a iz uvoza onoliko koliko je na tržištu cijena. Zadnja cijena je ugovorena na nekih 100 megavata po cijeni od 70 eurskih centi po megavatu. Ako se zna da je domaća cijena 27 – 28, onda je jasno koliki će biti računi.“

RSE: Ukupno, koliko će biti uvećani računi?

ĐUKANOVIĆ: Biće računi uvećani za onaj dio koji se uveze. Ta cijena je tri puta veća od domaće cijene.
XS
SM
MD
LG