Dostupni linkovi

Uslovi ostaju isti, ali je procjenjivanje rigorozije


Evropska unija ostaje pri obećanjima koje je dala državama zapadnog Balkana o njihovoj evropskoj perspektivi, ocjena je Osmana Topčagića, direktora bh. direkcije za evropske integracije:

«Znači, vrijeme postaje faktor. Evropska unija se mijenja, ispunjenje uslova postaje sve zahtjevnije, prati se na strožiji način, postavljaju se uslovi za otvaranje pregovora o pojedinim poglavljima, članstvu. Onaj dio uslova koji nije striktno definisan AKI-om, tzv. kvazi AKI dobiva sve više na značaju, politički kriterij za članstvo također i čitav proces postaje sve kompleksniji. Međutim, evropska budućnost i BiH i drugih država zapadnog Balkana nije upitna.»

Uslovi za članstvo nisu strožiji, smatra Fiona Sinkleer, šefica Odjela za proširenje Evropske unije u ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije, koja nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije o proširenju ovih dana boravi u Bosni i Hercegovini:

«Ja mislim da su uslovi ostali isti, ali će pristup razmatranju i ocjenjivanju napretka biti rigorozniji. Dvije ključne stvari smo saznali iz izvještaja: da je Evropska komisija posvećena nastojanjima BiH da se priključi Evropskoj uniji. Druga je da brzina provođenja reformi zavisi od bh. zvaničnika. Velika Britanija želi da pomogne BiH da se taj proces što brže odvija, a taj posao usvajanja evropskih standarda je vema težak.»

Fiona Sinkler odbacuje tvrdnje da je Velika Britanije protiv proširenja Evropske unije:

«Ne, nije uopšte. Velika Britanija podržava taj proces. Ali veoma je važno da svaka zemlja ispuni uslove koji su isti sve za sve države, a to je proces koji zahtijeva pažljivo provođenje, što je zaista težak posao za sve.»

Na pitanje koliko teškoće na puta ka Evropi doprinose ili odmažu opredjeljenju građana, ali i bh. političara, za evropske integracije, direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić odgovara iznošenjem već poznatih činjenica:

«Mi smo vidjeli da ankete koje se provode ovdje kažu da 87 posto naše javnosti podržava ulazak BiH u EU. Opredjeljenje i zvaničnih organa i Parlamentarne skupštine BiH, kroz odgovarajuće dokumente, je ulazak BiH u EU. To je ono što nas vodi u ovom procesu.»
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG