Dostupni linkovi

Amerikanci odustali od posla, sledi tužba


Nebojša BUGARINOVIC, Zoran GLAVONJIC

"Kada smo verovali da smo blizu postizanja sporazuma o zajedničkom ulaganju prošlog leta, određeni uslovi za koje je srpska Vlada rekla da su propisani zakonom, Dyncorp International nije mogao ispuniti, a da ne prekrši sopstvene kreditne ugovore. U takvoj situaciji, DynCorp International nije imao izbora osim da se povuče", piše u zvaničnom saopštenju američke firme.

Američka kompanija je bila pobednik na tenderu, jer je ponudila više od 60 miliona dolara i zapošljavanje 5.500 ljudi do 2009. godine.

Kako saznajemo, Srbija sprema međunarodnu tužbu protiv ove američke kompanije.

* * * * *

Radio Slobodna Evropa je pre dva dana prvi objavio informaciju iz Ministarstva za kapitalne investicije da je propao zajednički posao Aerodroma Beograd i američke kompanije DynCorp International koji je trebalo da rezultira izgradnjom najvećeg kargo terminala u Južnoj Evropi:

Američka firma Dincorp International odustala je od izgradnje kargo centra na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Milan Moković, pomoćnik ministra za kapitalne investicije Vlade Srbije, zadužen za vazdušni saobraćaj. Izgradnja kargo terminala i logističkog centra na Aerodromu Nikola Tesla svojevremeno je najavljivana kao jedan od najvećih poslova poslednjih godina jer je beogradski aerodrom trebalo da lansira na prvo mesto po prometu vazdušnog teretnog saobraćaja u ovom delu Evrope, ali taj posao vredan više od 60 miliona dolara nije realizovan. Milan Moković, pomoćnik ministra za kapitalne investicije zadužen za vazdušni saobraćaj, rekao je za naš program da će za izgradnju kargo terminala najverovatnije biti raspisan novi tender, jer ugovor sa izabranim ponuđačem, američkom firmom Dincorp International, nije potpisan:

„Oni su odustali. Ništa se tu drugo nije dešavalo osim što je tender trebalo da bude osnov za sklapanje ugovora, jer oni su pod određenim uslovima pobedili i trebalo je takav ugovor da sklope sa Aerodromom Beograd. Međutim, oni su tu nešto hteli malo drugačije i mi nismo imali osnova da im damo da se sklopi ugovor, odnosno da to prođe vladu tako da Vugovor bude sklopljen po drugim kriterijumima nego sto su bili na tenderu.“

Planiranom izgradnjom kargo terminala i logističkog centra, samo u prvoj godini poslovanja obim prometa bio bi povećan čak sedam puta, uz otvaranje više od 500 novih radnih mesta. Prema projektu, za četiri godine rada novi teretni terminal omogućio bi zapošljavanje od 5.000 do 10.000 ljudi. Prema studiji koju je finansirala američka vlada, kaže Moković, izgradnja kargo centra na Aerodromu Nikola Tesla ima perspektivu:

„Pokazalo je da tu postoji potreba za kargo saobraćajem i da će to godinama rasti zbog toga što je Aerodrom Beograd na dobroj poziciji, na središnjem mestu ovog dela Evrope. Pokazalo se da ima smisla, ekonomskog opravdanja, praviti jedan takav kargo centar, bez obzira na ambicije Zagreba, Beča ili Budimpešte.“

Beogradski aerodrom pretenduje na velike poslova pa bi, tvrdi Moković, bez problema preuzeo i posao transporta ribe iz Afrike preko Beograda za zapadnu Evropu, kao što je, na primer, preko Zagreba transportovan grgeč iz Tanzanije:

„Kargo je kargo, bilo šta da je u pitanju. Ako ima ekonomskog rezona, zašto da ne. To nije samo riba, ima tu svašta.“

Srpska nacionalna avio-kompanija JAT Airways, koja trenutno u floti nema kargo letelice, svakako bi prihvatila isplativ posao, pa i prevoz ribe, kaže za naš program Miloš Rajković, direktor Medija centra JAT-a:

„JAT u ovom trenutnu leti na euromediteranske destinacije. Najdalje destinacije na koje trenutno letimo sa postojećom flotom su Dubai, Izrael i Sjedinjene Američke Države. Tako da u ovom trenutku redovnim linijama ne bismo mogli da prevozimo ništa iz Afrike.“

Rajković podseća da je JAT u prvih osam meseci 2006. godine prevezao oko tri miliona kilograma robe, a da je planirano da do kraja godine ta brojka dostigne četiri miliona, i zaključuje:

„Ja sam ubeđenja da će Beograd postati najveći kargo centar u ovom delu Evrope. Naravno da očekujemo da će relativno brzo početi izgradnja kargo centra jer takva šansa se ne ispušta.“
XS
SM
MD
LG