Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u januaru


Predsednički, pokrajinski i lokalni izbori trebalo bi da budu raspisani do 31. decembra 2007. godine, odnosno nakasnije 60 dana od stupanja na snagu sistemskih zakona. Zakoni se tiču uređenja položaja i izbora predsednika Republike, odbrane i Vojske Srbije, spoljnih poslova i službe bezbednosti.

Zakon o sprovođenju Ustava je usvojen sa 210 glasova za i 22 protiv, nakon višesatne rasprave koja uglavnom nije imala veze sa Zakonom. Za Zakon jedino nisu glasali poslanici iz G17 plus, jer smatraju da on nije plod kompromisa već ustupak Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) i Socijalističkoj pratiji Srbije (SPS).

Sinoć je, za skupštinskom govornicom, šef Poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić je izjavio da je na konsultacijama o Ustavnom zakonu napravljen truli ustupak Radikalima i Socijalistima:

"Nije to bio kompromis jer kompromis podrazumeva ponašanje kakvo smo imali kod donošenja Ustava. Ono što je ovde bilo na delu jeste ustupak i Srpskoj radikalnoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije. Valjda ljudi neće na izbore, a to je jedinstven slučaj, jer ne postoji nigde na svetu da opozicija neće na izbore."

Iste optužbe na račun Demokratske stranke Srbije izneo je potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac. Osim toga, on je izjavio da se za sada ne zna kada će biti održani predsednički izbori:

"Stranke koje su zagovarale izbore pre donošenja novog Ustava danas su u strahu zbog raspisivanja predsedničkih izbora jer treba da imaju validne kandidate koji mogu da dobiju određen broj glasova. Problem je u tome što u Srbiji postoji samo jedan pravi kadnidat, a to je Boris Tadić. Nijedna druga stranka nema želju i moć da kandiduje bilo kog drugog."

Pristanak Socijalista na ustupke potpredsednik Žarko Obradović objašnjava stavom da ta stranka nije htela da bude predmet interesa poltičkih grupacija u Parlamentu:

"Nije to tako prosto kao što izgleda. Ucena nije bilo. Želelo se da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je to prihvatljivo zato što ne želimo da budemo predmet političkih stavova DS-a i G17. Zašto izbori u decembru?"

Pre rasprave o Ustavnom zakonu, na sednici Skupštine Srbije konstatovane su ostavke potpredsednice Vlade i ministara iz G17 plus. Predsednik Skupštine Predrag Marković izjavio je da su se stekli uslovi za konstatovanje ostavki potpredsednice Vlade Ivane Dulić-Marković, ministra finansija Mlađana Dinkića, ministra poljoprivrede Gorana Živkova i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića. Ostavke su podnesene zbog toga što nisu nastavljeni pregovori Srbije sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju.

(Izvor: B92, Beta)
XS
SM
MD
LG