Dostupni linkovi

Prva žena na čelu Predstavničkog doma


Samo dva mjesta ispod predsjednika i potpredsjednika SAD, Nancy Pelosi postaje najmoćnija žena ikad izabrana na novom kontinentu. Potvrda njenog izbora u Demokratskoj stranci stvar je formalnosti i desiće se iduće sedmice, a kad početkom iduće godine i preuzme vlast, ova će zastupnica, koju Republikanci smatraju pravom predstavnicom liberalnog San Francisca, imati svu pomoć da predsjedniku Georgu Bushu zagorčava posljednje dvije godine njegova mandata.

Pelosi je, naime, jedna od najvatrenijih protivnica Bushove politike, ali kako je ipak političarka, a uz to i žena, požurila je javnosti poslati signal kako je tolerantna i sa svojim protivnicima. "S predsjednikom Bushom sam imala jako ugodnu konverzaciju telefonom. On mi je čak i čestitao. Ja sam odgovorila da se radujem zajednčkom radu, na dvostranačkoj razini, rekavši mu da je to za jednog predsjednika najbolji način. Ja se nadam da zajedno možemo raditi za dobrobit američkog naroda.", kazala je Pelosijeva novinarima.

Kao predsjednica Zastupničkog doma ona će imati moć da odluči – koji zakon će biti raspravljan u Parlamentu, a koji ne. Svjestan te snage, George Bush je na press konferenciji rekao kako je spreman sarađivati s novom predsjednicom, unatoč tome što ga je ova svojevremno prozvala kao nesposobnog kralja bez ruha i opasnog lašca:

"U razgovoru s Pelosijevom kazao sam da se nadam da ćemo pronaći zajedničko u naredne dvije godine. Kao vodeća partija u Zastupničkom domu Demokrati se sada nalaze u novoj ulozi s povećanom odgovornošću."

Nancy Pelosi je rođena 1940 godine u Baltimoru, kao jedina kćerka u italijansko-američkoj porodici koja je podigla pet sinova. Oba roditelja su zagriženi sljedbenici Demokratske partije, otac joj je bio gradonačelnik i kongresmen. Nakon završenog fakulteta udala se za Paula Pelosija i preselila u Californiu, gdje je pratila politička zbivanja, ali je ostala doma da odgoji svoju djecu. Godinama je skupljala novac i organizirala kampanje demokratskih kandidata, a kada je 1987. godine iznenada umro lokalni kongresmen, Nancy je odlučila pokrenuti sopstvenu kampanju. Imala je tada 47 godina.

Njen talenat da skupi pare niotkud i ujedini različite poslanike oko istog zakona, cijene i Demokrati i Republikanci. Njeni kritičari, međutim, zamjeraju joj preveliki liberalizam. Njeni su birači, naprimjer, javno istupili protiv obojice predsjednika iz familije BUsh – zbog ratova u Zaljevu i Iraku. 2004. godine samo 14 posto stanovnika San Francisca, što je njen izborni okrug, glasalo je za novi Bushov mandat. Nancy Pelosi je majka petoro djece, odnedavno baka, koja se godinama bori za legalizaciju istospolnih brakova, zakon protiv oružja, poštivanje ljudskih prava i zaštitu siromašnih.
XS
SM
MD
LG