Dostupni linkovi

Srpsko-albanski susret u Gračanici


Članovi pregovaračke ekipe Kosova Ljutfi Haziri i Veton Suroi razgovarali su u Gračanici sa predstavnicima partija i nevladinih organizacija iz redova kosovskih Srba o procesu decentralizacije i dokumentima o zaštiti manjina. Cilj procesa decentralizacije je, prema rečima Vetona Suroija, da približi vlast građanima. To u konkrentom slučaju na Kosovu, kaže Suroi, znači:

„Da su, ako se ne varam, 92 odsto Srba sa Kosova zaokruženi procesom decentralizacije u opštinama u kojima oni žive.“

Gračanica će, prema kosovskom predlogu, biti opština koja će:

„Kao opština preuzeti odgoovrnost za albansku i za romsku manjinu u ovom gradu.“

Rešenja koja se nude obezbeđuju zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, rekao je Suroi, ističući:

„To je obrazovanje, upotreba jezika, kultura, sve što se tiče nacionalnog identiteta i to će se odbraniti tim zakonima. To znači da u ovom smislu građani Srbi imaju pravo veta. Jednom donet zakon, naprimer o upotrebi jezika, ne može se izmeniti ukoliko za to ne glasaju i Srbi.“

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri je rekao da predlog o novoj opštini Gračanica, jednoj od pet novih opština sa srpskom većinom, znači da će ova opština imati:

„Više od 18.000 stanovnika, u kojoj će pored Gračanice biti i Ugljare, Čaglavica, Preoce, Laplje selo, Badovce, Batuša, Lepi, Radevo, Skulane, Suvi Do, Livađe, Sušica i dve Gušterice iz opštine Ljipljan. U takvoj opštini 85,7 odsto su Srbi, 3,7 odsto Albanci, 10,6 odsto ostali.“

Haziri smatra da je time obezbeđeno da nešto više od 90 odsto teritorija u kojima žive Srbi bude deo opština sa srpskom većinom. Novostvorene opštine, prema rečima Hazirija, će 100 odsto biti finansirane iz budžeta Kosova. U pregovorima u Beču bilo je supstancijalnih razlika između Prištine i Beograda, ocenio je Suroi. Najviše rezultata tokom pregovora bilo je, kako kaže, oko zaštite kulturnog i verskog nasleđa:

„Tu smo imali veoma veliku pomoć Srpske pravoslavne crkve koja je prišla na taj način da se to mora regulisati. Bilo kakav da bude status Kosova, ovo je jedan identitet koji se mora odbraniti i koji mora imati mehanizme odbrane i budućeg razvoja.“

Reagujući na stavove koje su izneli predstavnici kosovske pregovaračke ekipe, Ranđel Nojkić iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju je rekao da je loše što se dolazi sa stavovima koji se ne mogu menjati:

„Vi dolazite ovde sa jednim rešenjem za koje kažete da je naš stav i da oko toga nema više popuštanja. Ono što ja znam, da nema više pregovora, iako žalim zbog toga, jer mislim da bi se pregovori trebali da nastave.“

Nojkić je ocenio da je ovaj skup u stvari pokušaj manipulacije, jer kosovska strana želi da razgovara sa Srbima zarad dobijanja pozitivnih poena kod međunarodnih predstavnika.

U procesu pregovora o decentralizaciji, kosovska strana je predložila pet plus jednu opštinu, dok je beogradska strana zatražila formiranje 14 opština sa srpskom većinom. Pošto se strane u pregovorima nisu saglasile, o tome će odlučivati izaslanik za staus Marti Ahtisari.
XS
SM
MD
LG