Dostupni linkovi

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma


U Novom Sadu upravo je u toku suđenje pripadnicima neonacističke organizacije Nacionalni stroj koji su se fizički obračunavali sa neistomišljenicima; dvoje izraelskih državljana nedavno su u Tašmajdanskom parku ispraćeni pesnicama i povicima «Aušvic, Aušvic»; tamnoputog igrača čačanskog Rada vređala je grupa navijača u odorama Kju-Kluks-Klana, a samo par dana nakon toga uhapšena je grupa navijača Rada zbog nacističkih pozdrava i skandiranja «Nož, žica, Srebrenica».

U takvom kontekstu na Trgu Republike održana je manifestacija «Zaustavimo fašizam, pokrenimo solidarnost», gde razgovaramo sa aktvistkinjom Žena u crnom Stašom Zajović:

«Zabrinjava nas fašizacija društva koja se manifestuje ne samo neizručivanjem ratnih zločinaca, već potpunim odsustvom bilo kakvog pokušaja suočavanja s prošlošću. Ne samo što se održao vrednosni model iz devedesetih, nego se fizički vraćaju oni koji su proizveli mržnju, rat i nasilje.»

Članovi Helsinskog odbora za ljudska prava delili su istovremeno u Novom Sadu flajere u okviru akcije "Stop diskriminaciji", ali nisu naišli na preveliku zainteresovanost građana:

«Neki prolaznici su čak komentarisali da imaju averziju prema ovakvim akcijama. Nisu imali predstavu o tome koji je danas dan, ni šta on znači za ljude i za međunarodnu zajednicu. Prihvatili su da to uzmu, pročitaju i da se možda na neki način edukuju, ali sa dosta nezainteresovanosti za neku dalju raspravu – u žurbi su, nemaju vremena i ostalo.»

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Milorad Mirčić smatra sa druge strane da ne treba pridavati preveliku pažnju nedavnim događajima koji su imali profašističke konotacije:

«Mislim da je to sve predimenzionirano. Nema mesta panici, jer su to samo pojedinačni slučajevi. U Srbiji nije nikada bilo osnova da bi se razvijali antisemitski ili profašistički pokreti. Istorijski gledano, Srbija nikada nije bila pogodno tlo za takve stvari, pogotovo sad ne.»

Organizatori skupova kojim je obeležen Dan borbe protiv fašizma tvrde, sa druge strane, da upravo institucije sistema svojom indolentnošću podstiču jačanje profašističkih grupacija. Aktivista Kvirija centra Slobodan Stojanović kaže da se je rasizam u Srbiji postao gotovo sasvim legitiman, bez obzira što je to direktan uvod u fašizam:

«Netrpeljivost i mržnja koju vučemo iz devedesetih iznova se reciklira, što nam najjasnije govori o prirodi društva u kome živimo i političkoj klimi koja ovde vlada. Mladim ljudima iz Srbije koji ne mogu da putuju, upoznaju druge i drugačije kulture, preostaje jedino da mrze. To podstiče dalje nasilje i mržnju prema drugima, što povremeno rezultira i žrtvama.»
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG