Dostupni linkovi

Ništa od sporazuma sa EU ove godine


Sporazum neće biti potpisan sve dok ne bude završena reforma policije, usvojen zakon o javnom RTV sistemu, uspostavljena puna saradnja sa Haškim tribunalom, a preporučuje se i provođenje ustavnih promjena, istakao je šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas i poručio bh. vlastima:

«Ja zaista vjerujem da je ovaj izvještaj o napretku jedan vrlo koristan instrument za političko rukovodstvo jer može biti iskorišten kao radno oruđe da lakše definišu svoje prioritete u narednih 12 mjeseci. Mi ćemo nastaviti i u narednih nekoliko mjeseci intenzivirati saradnju sa vlastima BiH. Pregovori se nastavljaju. U tehničkom smislu napravljen je napredak, ali da ponovim - sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti potpisan dok ne budu provedene navedene reforme, prije svega policije. Vrata za dalje proširenje Unije su i dalje širom otvorena, ali mora se još dosta toga uraditi. Nije na Evropskoj uniji da nameće reforme, nego to treba uraditi političko rukovodstvo ove zemlje uz volju svih njenih građana.»

Pozitivnim pomacima u BiH ocijenjeno je uspješno uvođenje PDV-a, te kao značajan napredak navodi se usvajanje strategije protiv organizovanog kriminala i korupcije, te djelimična reforma javne uprave. Ambasador Kourkoulas najavio je da bi Evropska komisija do kraja godine mogla dobiti mandat da sa BiH počne pregovore o liberalizaciji viznog režima za njene građane:

«Nadamo se da ćemo uspješno okončati pregovore i potpisati sporazum kojim će se olakšati vizni režim do kraja 2007. Čak i prije završetka samih pregovora sama činjenica da smo dobili mandat da počnemo pregovore će biti od koristi BiH. Svi oni građani koji budu tražili vize za neku od zemalja Evropske unije već od početka naredne godine biće izuzeti od povećanja troškova izdavanja viza koje će biti nametnute svim ostalim zemljama.»

Kako je najavljeno EK ce nastaviti pruzati finansijsku pomoc BIH te je iz budzeta Unije za narednu godinu vec izdvojeno vise od 62 miliona eura.
XS
SM
MD
LG