Dostupni linkovi

Reis poručuje - niko nam neće nametati pravila


Rezolucija o tumačenju islama, objašnjava reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, napisana je nakon nedavnog nasilja u Sandžaku među muslimanima koji prakticiraju islam po pravilima Islamske zajednice BiH i vehabija - pripadnika grupa koje islam prakticiraju na drugačiji način. Rezolucija bi, kaže Cerić, trebala da preduprijedi eventualne pokušaje agresivnosti među muslimanima kako u BiH tako i u okruženju:

«Mi smo imali mnogo težih trenutaka i dana u našoj nedavnoj prošlosti, gdje je ta agresivnost mogla biti mnogo žešća, da vas ne podsjećam. Mi smo s time se nosili jako dobro i to nam daje za pravo da ćemo to raditi i sada i ubuduće. S druge strane, Islamska zajednica nije policija. Mi smatramo da su svi građani koji dođu u džamiju ravnopravni. Mi nemamo pravo ispitivati šta je u čijem srcu, ali očekujemo da se u BiH provodi opće stanje mira i sigurnosti.»

Podsjećamo: vahabizam je došao u BiH tokom rata, dolaskom muslimana afro-azijskog porijekla. Njihovo tumačenje islama znatno se razlikovalo od tradicije bh. muslimana. Nerijetko su, naročito u ratnim godinama, nasilno pokušavali nametnuti svoja pravila u prakticiranju vjere. To je i uslovilo nerazumijevanje između njih i Islamske zajednice u BiH, objašnjava novinar magazina «Start» Ekrem Tinjak, koji se bavi ovom tematikom:

«Taj pokret - ili ne znam kako da ga nazovem - grupa ljudi od samog početka i od tog svog nekog okupljanja nisu priznavali instituciju Islamske zajednice jer ih je previše podsjećalo na uspostavljanje kršćanskih institucija, kao što je papinstvo itd. Oni su razumijevali islam na sasvim drugačiji način, malo više onako prilagođen azijskom kontinentu, odnosno upražnjavanje islama, tako da je u samom startu došlo do nesporazuma i on tinja i vjerovatno će još dugo tinjati dok se ne razriješe i ne raščiste te stvari.»

Rezolucijom Islamska zajednica u BiH prvi put nakon rata jasno stavlja do znanja onima koji prakticiraju islam na drugačiji način u odnosu na vjekovnu tradiciju bosanskih muslimana da trebaju poštovati pravila ove zemlje. Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić:

«Postoji samo jedna islamska zajednica u BiH i mi se nikome ne prilagođavamo, niti mi tražimo da se neko prilagođava nama pojedinačno. Ali onaj ko dođe u BiH treba da zna da ovdje vladaju pravila Islamske zajednice BiH. Ko može to da prihvati, dobro došao. Ko ne može to da prihvati, nije morao doći i, naravno, ne mora ni ostati.»

Novinar magazina «Start» Ekrem Tinjak, pak upozorava da je sve više mladih muslimana u BiH koji prihvataju vehabizam:

«To pitanje da li da idu ili da se prilagode može se samo odnositi na ljude koji su došli iz Saudijske Arabije, Jordana, Sirije, Egipta - dakle na njih se može odnositi to da idu. Međutim, njihovo učenje, vehabijsko učenje prihvatio je veliki broj Bošnjaka muslimana, tako da ne znam u kom kontesktu bi onda reis rekao njima da idu.»

Novinar islamskog omladinskog časopisa «SAFF» Ezher Beganović ocjenjuje da se u BiH ipak ne može desiti sukob među muslimanima kakav je nedavno bio u Sandžaku, te da se rezolucija može smatrati dobrom osnovom za dijalog:

«U BiH priča o vehabizmu traje već 10 godina. Nikada se nijedan slučaj za tih 10 godina nije dogodio, mislim na slučaj kakav se dogodio u Sandžaku. I stoga ne vidim zašto bi to moglo sad da se događa nakon 10 godina. Ta stvar je nemoguća, u to sam ubijeđen.»

Iako tvrdi da u BiH do sada nije bilo ekstremnih grupa, reisu-l-ulema Mustafa efenedija Cerić ipak kaže da je rezolucija o tumačenju islama u BiH upućena određenim osobama:

«U ovoj rezoluciji smo namjerno izbjegli imena, dajući priliku da oni koji otprilike znaju na koga se odnose ovo shvate ozbiljno. Ukoliko ne shvate ozbiljno, onda će naravno uslijediti sljedeća rezolucija gdje ćemo onda kazati koja su to imena.»

Institucionalno učenje islama u BiH u duhu tolerancije, kaže Cerić, dobar je primjer i evropskim muslimanima, a upoznavanje sa ovom religijom jedini način da se ona razumije.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG