Dostupni linkovi

Vrijeme je za napredak u političkim pitanjima


Bosna i Hercegovina u ovom trenutku svoju pažnju treba da usmjeri na članstvo u NATO-u i u Evropskoj uniji, riječi su britanskog ministra za Evropu Džefa Huna. Evropska unija posvećena je evropskoj perspektivi Bosna i Hercegovina, kao što je i Velika Britanija, te je stoga neophodno i da Bosna i Hercegovina ispuni svoja obećanja:

“Ima godinu dana kako je Evropska unija počela pregovore sa Bosnom i Hercegovinom o procesu stabilizacije i pridruživanja. Ostvaren je napredak kada se radi o tehničkim stvarima, ali vrijeme je za napredak i u političkim pitanjima. Ovo je bila izborna godina, te je stoga razumljivo da je taj proces bio i usporen, ali sada izgubljeno vrijeme treba nadoknaditi. Nadam se da će paket ustavnih reformi, dogovoren u martu, biti usvojen u najskorije vrijeme kako bi stvorila osnova za sljedeće faze reformi.”

Na pitanje šta je važnije u ovom trenutku za Bosnu i Hercegovinu - ustavne promjene ili reforma policije, Džef Hun odgovara:

“Smatram da su to dvije strane istog novčića. Bosni i Hercegovini su potrebne institucije koje se mogu dogovoriti, koje mogu provesti reforme. Govorim ne samo u ime svoje vlade već i evropskih vlada - želimo da vidimo vašu zemlju u evropskim institucijama, ali te dvije reforme treba provesti.”

Ministar Džef Hun dodaje i da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje takođe jedan od bitnih preduslova za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, te da sve optužene za ratne zločine treba izvesti pred lice pravde.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG