Dostupni linkovi

Nema zvaničnog odlaganja rešenja statusa


“Zvanična informacija koju mi striktno poštujemo je još uvek jasan stav Kontakt-grupe da se proces definisanja statusa Kosova okonča tokom 2006. godine”, rekao je Hyseni, ističući da kosovska strana ostaje pri ovom stavu sve dok ne dobije drugu informaciju, odnosno odluku. Hyseni je rekao da je pregovaračke ekipa Kosova spremna da nastavi saradnju sa međunarodnom zajednicom do i nakon rešenja statusa:

“Jer to partnerstvo će biti potrebno i nakon priznavanja Kosova kao nezavisne i suverene države. To partnerstvo će pomoći Kosovu da se učlani u međunarodne političke i financijske institucije.”

Hyseni je rekao da nesuglasice koje su se pojavile u radu Skupštine Kosova oko izveštaja o nalazima generalne revizije u poslovanju Skupštine neće uticati na jedinstvo pregovaračke ekipe Kosova. Iako nije želeo da komentariše mogućnost odlaganja rešenja statusa Kosova Hyseni je rekao da bi bilo politički izuzetno neodgovorno da kosovska strana, kao je rekao, ne bi analizirala različite situacije:

“I ako bude takve odluke, onda će pregovaračka grupa zauzeti stav o takvom predlogu, ja verujem da za to neće biti potrebe.”

Huseni je istakao da će se o svemu tome znati mnogo više krajem ove nedelje, kada će se u Beču održati sastanak Kontakt-grupe i glavnog pregovarača za status Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG