Dostupni linkovi

Počelo suđenje Momčilu Mandiću


Optužnica tereti Momčila Mandića za ratni zločin protiv civilnog stanovništa i zločin protiv čovječnosti počinjene dok je Mandić bio na dužnosti pomoćnika ministra za unutrašnje poslove, a kasnije i ministra pravde ratne vlade bosanskih Srba.

Prema navodima optužnice, Momčilo Mandić je 6. aprila 1992. godine rukovodio napadom na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH. Rukovodeći i učestvujući u napadu, Mandić je, kako se navodi, između ostalog planirao, pokrenuo, naredio i pomagao u činjenju protivzakonitog zatvaranja i nečovječnog postupanja prema civilnim osobama.

Kao ministar pravde u vladi tzv. Srpske republike BiH, Momčilo Mandić je, prema navodima optužnice, bio isključivo odgovoran za funkcionisanje svih kazneno-popravnih organizacija. Zbog toga je odgovoran za navodne zločine u Kazneno-popravnom domu „Butmir“ na Ilidži i odjeljenju ovog doma u Vogošći, kao i za zločine u Kazneno-popravnom domu „Foča“ u Foči. Na taj način je, između ostalog, planirao i naredio progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Advokatski tim optuženog Mandića u uvodnoj riječi naveo je da će se u postupku osloniti na dokaze koje je predložilo Tužilaštvo. Jedan od branilaca Refik Serdarević za naš program kaže:

«Manje-više mi ćemo se osloniti na sve dokaze koje je tužilac predložio jer oni nam objektivno idu prilog, naročito presude Međunarodnog krivičnog suda iz Haga. Odnose sa ne presude Stanislavu Galiću i, ja mislim, Krnojelcu.»

U postupku koji je nedavno završen pred Sudom BiH Momčilo Mandić osuđen je na 9 godina zatvorske kazne zbog zloupotrebe položaja u slučaju Privredna banka Srpsko Sarajevo.
XS
SM
MD
LG