Dostupni linkovi

Upozorenja Podgorici nakon posete Agima Čekua


Ljudmila CVETKOVIC, Srdan JANKOVIC

Reagovanja zvaničnog Beograda na posetu kosovskog premijera Crnoj Gori svode se na upozorenja Podgorici. Srbija neće prihvatiti da se bilo koja država upusti u priznavanje dela njene teritorije kao nezavisne države, izjavio je portparol Koštuničine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović:

„I mi upozoravamo da će takav gest od bilo koga da dolazi izazvati ozbiljne posledice na odnose naše države sa tom državom koja bi pristupila takvom jednom jednostranom priznanju. Ono što se desilo u Podgorici očigledno da ima sasvim jednu drugu konotaciju od onog što je možda neko hteo da pokaze takvim jednim gestom jer gospodin Đukanović, iako je odlazeći premijer Crne Gore, još uvek nije postao uspešan biznismen, pa da na taj način održava privatne sastanke i ne možemo da prihvatimo da se Kosovo i Metohija, posebno u Crnoj Gori, tretira kao susedna država“.

I za Tadićevu Demokratsku stranku boravak Agima Čekua u Podgorici je neprihvatljiv, ali se napominje i da se mora voditi računa o tome kakav se odgovor šalje iz Beograda. Milan Marković, potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner demokrata kaže da je poseta Čekua Podgorici potpuno jedan neodgovoran i nepotreban potez Mila Đukanovića:

„S druge strane treba biti racionalan i voditi računa o posledicama izjava i poteza koji se vuku sa naše strane. Mislim da je sasvim logično i normalno to što je usledilo kao reakcija predsednika Srbije Borisa Tadića, ali isto tako mislim da neke druge reakcije ne idu u korist ni građanima Srbije, ni građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori, ni našim građanima na Kosovu i Metohiji. Pre svega mislim na izjave Srpske radikalne stranke koji prostim populizmom i neodgovornim izjavama zaoštravaju ovu temu do granica koje mogu biti opasne.“

Opoziciona Srpska radikalna stranka smatra da je reakcija Beograda previše mlaka i da neće pomoći srpskim nacionalnim i državnim interesima, zato što je to prvi probni balon, objašnjava Dragan Todorović, visoki funkcioner SRS-a:

„Koji je već na neki način i najavljivan od Amerikanaca da će oni krenuti tim putem, pokušavajući da nađu ,države i državnike‘ koji će raditi u njihovom interesu i u njihovo ime, a to je pokušaj da se jednostranim približavanjem i priznavanjem Kosova i Metohije obezbedi međunarodni status kao države. Zbog toga reakcija zvanične Srbije mora biti oštrija i to na način koji se primenjuje sa svim neprijateljskim potezima bilo koje druge države, da se stavi do znanja kakve će poteze vući prema svima onima koji budu krenuli u jednostrano priznavanje Kosova i Metohije.“

Prvi potez Srbije u slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane neke države morao bi da bude prekid diplomatskih odnosa sa tom državom, kaže Dragan Todorović. U Demokratskoj stranci Srbije međutim, nisu želeli da pojasne koje bi bile „ozbiljne posledice“ u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova. Andreja Mladenović, portparol DSS-a, kaže da je to nešto što ulazi u odnos dveju država:

„Mislim da će svaka država znati na pravi način da tumači ovakav stav Srbije jer je poznato na koji način države reaguju kada se neko meša u njihova unutrašnja pitanja i na taj način im priznaje deo teritorije.“

Na pitanje šta će Srbija da uradi, Mladenović je odgovorio:

„Videćete kad budemo imali tu situaciju“.

* * * * *

Službena Podgorica i diplomate u Crnoj Gori oštre reakcije iz Beograda na posjetu kosovskog premijera Agima Čekua ocjenjuju iznenađujućim i smatraju da razgovori crnogorskih i kosovskih zvaničnika nikako ne mogu štetiti ni Srbiji, ni pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova.

Brutalni napadi i otvorene prijetnje upućene Crnoj Gori od dijela zvaničnika iz Srbije i njihovih ekspozitura u Crnoj Gori još jednom su potvrdili da se službeni Beograd i pored retoričke distance teško oslobađa nasleđa stare i promašene politike, ocijenila je vladajuća Demokratska partija socijalista povodom oštrih kritika saopštenih iz Beograda zbog posjete kosovskog premijera Agima Čekua Crnoj Gori. U oštro intoniranom saopštenju se kaže da se ta promašena politika i danas manifestuje gotovo hegemonističkim pretenzijama odnosno upozorenjima Crnoj Gori da će svaki pokušaj sopstvenog vođenja politike, u skladu sa njenim interesima biti sankcionisan. DPS dodaje da je ovoga puta izostala samo konkretizacija mjera koje će biti primijenjene radi disciplinovanja Crne Gore. A bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac smatra da nije iznenađenje oštar i ponegdje preteći ton dijela vlasti u Srbiji koji su protestovali zbog razgovora Đukanović-Čeku:

„Ovu komunikaciju je i prije trebalo vidjeti kao doprinos građenju mostova razumijevanja, kao i obnavljanja povjerenja i saradnje na ovom našem nemirnom prostoru. Ovakve nervozne i prijeteće reakcije zvaničnika Srbije ružan su eho minulog vremena i aktera na političkoj sceni Srbije. Oni više govore o nespremnosti sadašnje zvanične Srbije da se smjelo suoči sa uzrocima i posljedicama politike iz nedavne prošlosti i da se konačno okrene građenju bolje budućnosti Srbije i našeg regiona.“

Doskorašnji diplomata u Sarajevu profesor Novak Kilibarda ocjenjuje smiješnim reakcije najviših zvaničnika Srbije i ukazuje na nedostatak civilizacijske note u toj komunikaciji:

„Zaista smo svjedoci jednog neprimjerenog rječnika srbijanskih političara, posebno gospodina Koštunice. Izgleda da ti političari ne mogu da se naviknu na činjenicu da Crna Gora više nije protektorat Srbije. Onda taj rječnik čak ima i jednu smiješnu dimenziju. Gospodina Čekua primaju svjetski državnici da s njim razgovaraju, pa čak delegacija Srbije s njim razgovara kad to Ahtisari odredi i tako dalje, a Crna Gora, dakle, s njim ne smije razgovarati. Taj rečnik nema jednu civilizacijsku normu koja je potrebna evropskoj, a bogami i svjetskoj politici.“

Opozicione stranke su upućivale niz oštrih kritika od trenutka kada je najavljena posjeta Agima Čekua Crnoj Gori. Opozicione prosrpske stranke su najavile da će organizovati sastanak na kojem će biti donijeta rezolucija o podršci teritorijalnom integritetu Srbije i zatražiti hitnu raspravu u skupštini Crne Gore povodom posjete kosovskog premijera. Međutim, za zahtjev o hitnoj raspravi prosrpska opozicija nema dovoljan broj glasova, rekao je portparol Narodne stranke Slaviša Gubernić:

„Odbijanje podrške Pokreta za promjene onemogućilo je opoziciju da raspravu o ovom pitanju učini obaveznom, pa će predlog akta biti upućen u redovnu proceduru.“

Tokom oproštajne posjete, nerezidentni abasador Velike Britanije u Crnoj Gori Dejvid Gaoan je posjetu kosovskog premijera Agima Čekua Crnoj Gori ocijenio pozitivnom i apsolutno uobičajenom i poželjnom političkom komunikacijom.
XS
SM
MD
LG