Dostupni linkovi

SARAJEVO


U sudu Bosne i Hercegovine poccelo je sudjenje Momccilu Mandiccu, nekadassnjem pomoccniku ministra unutrassnjih poslova a potom ministru pravde u ratnoj vladi bosanskih Srba po optuzznici za zloccine protiv coveccnosti i civilnog stanovnisstva.
Navodi se da je rukovodio napadom policijskih snaga RS sa vojnim i paravojnim formacijama, na Centar za obrazovanje kadrova MUP-a BiH, na Vracama u Sarajevu 6. aprila 1992.
U optuzznici se navodi da je Mandich izmedju maja i decembra 1992, kao ministar pravde u Vladi RS, bio odgovoran za funkcionisanje svih kazneno-popravnih organizacija koje su delovale u tom delu BiH, a koje su imale sva obelezzja logora u kojima je nezakonito zatvoren veliki broj civila nesrpske nacionalnosti.
On je 27. oktobra ove godine u Sudu BiH osudjen na devet godina zatvora zbog finansijskog i privrednog kriminala u "Privrednoj banci Srpsko Sarajevo".

OSIJEK
Osječki Srbi Milorad Mišković, Boško Bogojević i Boško Jančić na današnjoj konferenciji za novinare pozvali su Branimira Glavaša, da prekine 12-ni štrajk glađu u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, kako bi se "argumentima i istinom odbranio u monstruoznom političkom procesu".
Sva trojica više su puta ponovila da od Glavaša nikada nisu čula niti osetila negativan stav prema Srbima ili pripadnicima drugih nacionalnosti. Oni su naveli da je Glavas pomogao njima i njihovim porodicama tokom ratnih vremena.
Glavas se od pre dve sedmice nalazi u pritvoru u Zagrebu po optuzznici za ratne zloccine protiv civila, mahom srpske nacionalnosti, 1991. godine u Osijeku.
XS
SM
MD
LG