Dostupni linkovi

BAGDAD


Ulice Bagdada i danas su, drugog dana vanrednog policijskog sata, uvedenog u strahu od nemira poslije presude bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu, potpuno puste, bez pješaka i saobraćaja. Iračka vlada je stavila vojsku u stanje pripravnosti, zabranila vojnicima odsustva i napuštanje kasarne, zatvorila međunarodni aerodrom i uvela policijski sat u Bagdadu i u još dvije pokrajine. Sadam Husein osuđen je jučer na smrtnu kaznu vješanjem, zbog zločina protiv čovječnosti. Pored Sadama Huseina, za iste zločine bilo je optuženo još sedam njegovih bliskih saradnika. Među njima su Sadamov polubrat i bivši šef obavještajne službe Barzan al Tikriti i šef nekadašnjeg Revolucionarnog suda Avad Hamed al Bandar, koji su također osuđeni na smrt. Na doživotnu robiju osuđen je bivši irački potpredsjednik Taha
Jasin Ramadani. Tri druga kooptužena, lokalni zvaničnici Baas partije – Abdalah Kadem Rued, njegov sin Mezar Abdalah Rued i Ali Daeh Ali, dobili su po 15 godina zatvora. Jedino je bivši lokalni zvaničnik partije Baas, Mohamed Azam al-Ali oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza.

VAŠINGTON
Američki predsjednik Džordž Buš pozdravio je izricanje smrtne presude svrgnutom iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu, ocijenivši je kao "kamen temeljac" u naporima iračkog naroda da zamjene vladavinu tiranina sa vladavinom zakona.
XS
SM
MD
LG