Dostupni linkovi

BAGDAD


"Smrt vješanjem" je kazna izrečena danas bivšem iračkom diktatoru Saddamu Husseinu, za ubistva šiitskih seljaka osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Njegov brat Barzan al-Tikriti također je osuđen na smrt, kao i bivši vrhovni sudac Awad Hamed al-Bander.
Bivši potpredsjednik iračke Vlade Taha Yassin Ramadan dobio je kaznu doživotnog zatvora. Jedan od sedmorice Sadamovih saradnika, dužnosnik partije Baath - Mohammed Azawi Ali oslobođen je optužbi, dok su trojica članova te stranke dobila po petnaest godina zatvora, svaki zbog mučenja zatvorenika.
Vidno uzdrman, bivši irački predsjednik je nakon izricanja presude nekoliko puta uzviknuo Bog je najveći, Zivjela zemlja.
Nakon izricanja presude u šiitskim dijelovima Bagdada mogla se čuti sporadična pucnjava kao znak proslave zbog odluke suda. Za razliku od sunitskog dijela Bagdada, u Sadr Cityju naseljenom šiitima narod je slavio uzvikujući "Gdje si Saddame, želimo se boriti s tobom".
Iračka je vlada objavila da je Saddam Hussein dobio što je zaslužio.
"Sadamova i sudbina njegovih saradnika lekcija je svima – svim tiranima bez obzira koliko arogantni bili, izjavio je portparol koalicijske vlade, Ali al-Dabbagh.
Sunitski parlamentarac koji je zatražio da ostane neimenovan iz straha od sektaških odmazdi ocijenio je da je riječ o "političkoj presudi političkog suda". Salih al-Mutlaq, čelnik drugoga po veličini sunitskog parlamentarnog bloka, TV stanici Al-Jazeera je rekao da će presuda biti posljednji ekser u kovčeg plana nacionalnog pomirenja.
Irački predsjednik Jalal Talabani u nedjelju je izjavio da je suđenje Saddamu bilo pošteno ali nije želio komentirati presudu i smrtnu kaznu iz straha da bi to moglo rasplamsati napetosti u nestabilnom Iraku.
Saddamov braniteljski tim presudu je ocijenio kao ismijavanje pravde. "To je izrugivanje s pravosuđem i presuda lažnog i nezakonitog suda kojeg je stvorila američka okupacija i koji nikada neće moći osigurati pošteno suđenje", rekao je advokat Bushra al-Khalil.
XS
SM
MD
LG