Dostupni linkovi

Odlaganje rešenja bilo bi korisno


Odlaganje rešenja statusa Kosova je korisno, jer brze i nejasne odluke mogu dovesti do nestabilnosti, ocenili su politički predstavnici kosovskih Srba. Lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović kaze da će do odlaganja statusnog rešenja doći zbog vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i razlika u stavovima članica Kontakt-grupe:

“U ovom trenutku je izvesno da je to odloženo za nekoliko meseci, a mislim da to nije loše jer brzina koja je zadana unapred i rok koji je zadan je mogao samo da šteti. Naime, favorizovana je jedna strana na taj način i sasvim sam siguran da je ta strana koja je favorizovana nema baš zelju da napravi kompromisno rešenje. Ovako mislim da ćemo malo usporiti proces što je dobro jer će to dovesti do boljeg i održivog rešenja.”

Generalni sekretar UN Kofi Anan je pre dva dana u intervjuu za list “Vjesnik” rekao da ne treba isključiti mogućnost da se pregovori o statusu Kosova produze i 2007. godine.

Predsednik Srpskog nacionalonog veća (SNV) Mitrovice Nebojša Jović kaže da bi i Albancima i Srbima, kao i celoj Evropi, odgovaralo da se rešenje statusa nađe što pre i da se oko njega postigne saglasnost. Međutim, ističe Jović, realnost je drugačija i zato je je pozitivna stvar odložiti pregovore:

“Najbolje bi bilo doneti rešenje odmah kako bi ono bilo prihvatljivo za obe strane, ali s obzirom da se moramo suočiti sa realnošću, a realnost je takva da su srpska i albanska strana dijametralno suprotstavljene tako da u tome je najpametnije rešenje odložiti bar do onog momenta dok se dovoljno ne približe stavovi srpske i albanske strane.”

Ocenjuje se da bi odlaganje statusnog rešenja najviše značilo srpskoj zajednici, jer bi se u nastavku pregovora radilo na decentralizaciji, pravima zajednica i zaštiti kulturne baštine. Oliver Ivanović:

“Ja mislim da bi to trebalo da odgovara svima, posebno Srbima koji se boje tih brzih rešenja, jer u instant rešenjima brzim rešenjima sigurno da mi nemamo šanse da dobijemo adekvatnu zaštitu.”

Ono od čega strahuju kosovski Srbi je nejasna odluka, kojom bi se ostavio prostor za različita tumačenja. Povodom nekih najava u međunarodnoj zajednici da bi svaka zemlja mogla pojedično priznati status Kosova, Jović kaže da je to najgore rešenje koje će dovesti do destabilizacije stanja:

“Ne znam šta će se desiti ako stanje ostane nedorečeno iako se već priča da će svaka država imati slobodu da da prizna ili ne nezavisno Kosovo. Recimo ako Amerika, Engleska i Francuska priznaju nezavisnost Kosova, a Rusija, Belgija, Holandija i Kina priznaju Kosovo u sastavu Srbije, tek onda imaćemo realnog osnova za nove konflikte srpskog i albanskog naroda.”

Kosovski Srbi smatraju da u međunarodnom faktoru koji odlučuje o statusu postoje neslaganja, a najviše između Rusije i ostatka Kontakt-grupe. Ivanović kaže da su razlike očekivane i ogledaju se u tome što neke zemlje teže poštovanju međunarodnih principa:

“Lako je postići saglasnost u prvoj početnoj fazi - svima je dosta Kosova svi su umorni i žele da se što pre nađe neko rešenje. Međutim, kako se prilazi kraju onda se vidi sva kompleksnost problema i to je što dovodi do različith stavova, nije to samo Rusija nego su i pojedine zemlje Kontakt-grupe iz Evrope takođe imaju znatno drugačiji pristup.”

U svakom slučaju Amerika, Rusija i čitava međunarodna zajednica moraju, kažu srpski predstavnici, biti ozbiljniji kako bi se postiglo jasno i konkretno rešenje statusa Kosova, uz maksimalno priblizavanje stavova srpske i albanske strane.
XS
SM
MD
LG