Dostupni linkovi

Sadam Husein osuđen na smrt


Huseinov polubrat i bivši šef obavještajne službe Berzan Ibrahim al-Tikriti i šef bivšeg Revolucionarnog suda Avad Hamed al-Bandar takođe su osuđeni na smrt vješanjem. Zamjenik Sadama Huseina i bivši premijer Taha Jasin Ramadan osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, dok je bivši zvaničnik Baas partije Dudžailu Mohamed Azavi Ali oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Vidno potresen Husein je po izricanju presude uzviknuo "Allah je najveći" i "Neka dugo živi velika nacija - smrt neprijateljima". Bivši irački lider izjavio je da želi da izađe pred streljački vod, a ne da bude obješen.

Husein i sedmorica kooptuženih osuđeni su zbog zločina počinjenih protiv humanosti, hapšenja, torture, ubistava i deportaciju 399 muškaraca, žena i djece, od kojih je 148 ubijeno.

Prema iračkom zakonu, ukoliko je izrečena smrtna presuda ili presuda doživotnog zatvora, automatski se računa da je podnijeta žalba u trajanju od 30 dana čak i da odbrana ne uputi žalbu. Presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana po isteku roka za sve žalbe, koje mogu biti upućene. Oni koji nisu osuđeni na smrtnu kaznu mogu u roku od 30 dana uložiti žalbu apelacionom vijeću, koji je sastavljen od devet sudija.

Sadamu se odvojeno sudi i za genocid protiv Kurda u vojnoj kampanji Anfal. Taj slučaj će biti prekinut samo u slučaju da Sadam bude pogubljen po danas izrečenoj presudi.
XS
SM
MD
LG