Dostupni linkovi

Vlasti Italije izručile Emira Šišića


Zoran GLAVONJIC, Enis ZEBIC

Major Jugoslovenske narodne armije Emir Šišic u maju 2001. godine uhapšen je u Mađarskoj po zahtevu Hrvatske koji je prosleđen Interpolu, a kasnije je izručen Italiji. Zbog toga što je kao pilot aviona MiG 21 iz sastava JNA iznad mesta Podrug kod Varaždina oborio helikopter Evropske zajednice u kom su poginuli četvorica Italijana i jedan Francuz, na osnovu kvalifikacije da je počinio ubistvo s predumišljajem Šišić je 20. maja 2003. osuđen na doživotni zatvor. Nakon toga, presudom Apelacionog suda u Rimu, osuđen je na 15 godina zatvora za višestruko ubistvo i izazivanje vazdušne nesreće. Po transferu Šišića u Srbiju, njegov advokat Milorad Panjević najavio je za naš program da će podneti zahtev za ublažavanje kazne:

„Kada se pročita presuda italijanskog suda, a i kada se ima u vidu hirurška intervencija koju je major imao letos u Italiji, mislim da su se stekli uslovi da se zahteva vanredno ublažavanje kazne na osnovu kojeg bi se ta kazna ublažila – ne mogu da gatam za koliko godina zatvora.“

Rasim Ljajić, nekadašnji ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, koji se dugo bavio slučajem Šišić, rekao je da je borba za njegovo prebacivanje u Srbiju bila teška i duga:

„Na kraju se ispostavilo da je osnovni problem bio u izborima koji su održani u Italiji. Zatim, čekalo se na formiranje nove vlade. Imajući u vidu političku osetljivost čitavog slučaja za italijansku javnost, transfer se dogodio daleko kasnije nego što su to formalno-pravni razlozi omogućavali.“

Odluka italijanskih vlasti da se Emiru Šišiću omogući nastavak služenja kazne u zatvoru u Srbiji, najviše je obradovala članove njegove najuže porodice, dve ćerke i suprugu Vesnu:

„Nakon pet i po godina je stigao i ne zna se koja je od nas tri sretnija. Sada se možemo češće viđati.“

U Hrvatskoj je i dalje na snazi poternica protiv majora Šišića kog je Županijski sud u Varaždinu 1992. godine u odsustvu osudio na 20 godina zatvora.

* * * * *

Nadležna tijela u Hrvatskoj nemaju nikakvog komentara na prebacivanje Emira Šišića na izdržavanje kazne u Srbiju. Šišić je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nema nikakvih novih službenih informacija u slučaju Emira Šišića, koji je zbog obaranja helikoptera Promatračke misije Evropske komisije siječnja 1992. godine, kojom prigodom je pet ljudi poginulo, za to djelo osim u Italiji i Srbiji suđen i u Hrvatskoj. On je na varaždinskom Županijskom sudu 1992. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Godinu dana kasnije, tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske. Tom prigodom je na istu kaznu osuđen i potpukovnik tadašnje federalne vojske Dobrivoje Opačić koji je kao dežurni oficir na aerodromu u Bihaću, prema presudi varaždinskog suda, naredio pilotu Šišiću da obori helikopter sa pet Evropljana.

Šišića su mađarske vlasti uhapsile svibnja 2001. godine, kada je išao u Segedin po lijekove, i to temeljem hrvatske tjeralice. Međutim, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova sada nema na svojim službenim web stranicama tjeralicu za Šišićem. Već prigodom izručenja Šišića Italiji, a ne Hrvatskoj koja je također od Mađara tražila njegovo izručenje, neki su hrvatski mediji špekulirali da je Hrvatska zakasnila sa zahtjevom za izručenje. Kako god bilo, niti Odjel za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa, niti hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova ne vode ništa novo protiv Šišića, potvrđeno nam je danas u službama za odnose s javnošću ta dva ministarstva.

Emira Šišića, tada poručnika bivše federalne vojske, tereti se da je 7.siječnja 1992. godine, kao pilot MIG-a 21 iznad sela Podrug nedaleko Novog Marofa u sjevernoj Hrvatskoj raketirao helikopter sa pet članova Promatračke misije Evropske zajednice i oborio ga, kojom je prigodom svih petero putnika i članova posade poginulo.
XS
SM
MD
LG