Dostupni linkovi

Kosovski premijer u posjeti Podgorici


Srdan JANKOVIC, Anamari REPIC, Branka TRIVIC

Predsjednik Vlade Kosova Agim Čeku rekao je danas u Podgorici da očekuje da će kosovski status biti riješen do kraja godine i da će to biti nezavisnost, sa svim garancijama prava nacionalnih manjina.

"U našoj viziji Kosovo će biti demokratska, moderna, multietnična, sekularna i stabilna zemlja evropskih integracija, koja će živeti u miru sa svim susedima i doprinositi dobrim odnosima u regionu. Srbi će sami upravljati teritorijama na kojima budu živeli i neće imati argumente za suprotne tvrdnje. Kosovo je njihova kuća, njihova zemlja i ja sam njihov premijer i kao takav osećam se odgovornim za sve njih", poručio je premijer Kosova poslije razgovora sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Na pitanje da li je spreman da podnese ostavku, jer ga kosovski Srbi, zbog optužbe za ratne zločine smatraju preprekom njihovom povratku, Čeku je odgovorio da će to učiniti u slučaju da se zaista i dokaže da je to tačno. On je, međutim, odbacio tvrdnje da je ratni zločinac i naglasio da o tome odluku može donijeti samo sud u Hagu ili UNMIK-ov sud u Prištini, koji su, kako je ukazao, dobro provjerili optužbe srpskog tužilaštva i utvrdili da su bez osnova.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da je za Crnu Goru prihvaljivo svako rješenje statusa Kosova koje dogovore Beograd, Priština i međunarodna zajednica i založio se za što brže definisanje statusa Kosova, navodeći da će od kvaliteta tog rješenja zavisiti kvalitet odnosa i ukupna stabilnost u regionu.

Dio crnogorske opozicije i srpskih zvaničnika oštro su se danas usprotivili Čekuovoj posjeti Podgorici.

Tridesetak funkcionera opozicione grupacije Srpska lista danas su održali protestnu konferenciju za novinare povodom zvanične posjete kosovskog premijera Čekua Crnoj Gori. Na tom skupu upućeno je niz uvredljivih kvalifikacija na račun kosovskog i crnogorskog premijera i dražavnih organa Crne Gore.

Članovi Srpske Liste okupili su se ispred spomenika Kralju Nikoli pored Skupštine Crne Gore i razvili transparent „Stop teroristima“, a predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić je ocjenio da posjeta kosovskog premijera Agima Čekua predstavlja, između ostalog, vraćanje duga koji premijer Milo Đukanović ima prema funkcionarima Kosova zbog referendumskog rezultata:

„I 63% građana Crne Gore koji govore srpskim jezikom to su doživjeli kao najveću uvredu koju je mogao da im priredi odlazeći predsjednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović. Danas je Milo Đukanović pokušao da pljune u lice Crnoj Gori, da pljune u lice građanima Crne Gore, vraćajući referendumski dug Agimu Čekuu. Vi znate i to je već više puta saopšteno da nakon referenduma u Crnoj Gori ŠIKU, a to je skraćeni naziv za tajnu policiju Kosova, da su dijeljene nagrade i priznanja onim pojedincima koji su doprinijeli tome da Crna Gora bude nezavisna država“.

Mandić je rekao da je kosovski premijer Agim Čeku osumnjičen za ratne zločine i naglasio da do posjete Crnoj Gori dolazi nakon što je u Srbiji na referendumu usvojen Ustav po kojem se navodi da je Kosovo neotuđivi dio Srbije. Mandić je saopštio da je posjeta Čekua uperena protiv rukovodstva Srbije:

„Trebalo je nekako uzvratiti i pokušati da se zada udarac i građanima Srbije i državi Srbiji i to je odlučeno da se uradi na način što će neko ko je najbliži Srbiji, a to je Crna Gora, primiti čovjeka osumnjičenog za ratne zločine i s njim navodno razgovarati o dobrim odnosima u regionu. Danas treba predsjednik Vlade Republike Crne Gore da postavi samo jedno pitanje Agimu Čekuu, a to je gdje su nestali Srbi sa Kosova, gdje su nestali Crnogorci sa Kosova, jer je Agim Čeku osumnjičen, ne da su mu krvave ruke do lakate, nego do ramena. To je čovjek osumnjičen za ratni zločin i on nije dobrodošao u Crnu Goru.“

Pored Srpske liste, protest je izrazila i opoziciona Socijalistička narodna partija koja je ocjenila da se tim crnogorska vlast stavlja na stranu onih snaga koje žele otcjepljenje Kosova od Srbije. Opoziciona Narodna stranka je posjetu nazvala skandalom, a Demokratska srpska stranka je najavila da će uputiti oštar protest Vladi Crne Gore. U Pokretu za promjene je ocijenjeno da je posjeta kosovskog premijera Agima Čekua dobra, ako se razgovara o administrativno tehničkoj saradnji. Funkcioner ove stranke Zarija Pejović je rekao za dnevnik „Dan“ da Crna Gora i Kosovo moraju razriješiti bezbjednosnu situaciju po pitanju prekograničnog kriminala i nelegalnog tranzita. „Bilo bi pozitivno olakšati pristup crnogorskih proizvoda tržištu Kosova koje broji oko dva miliona stanovnika, rekao je Pejović, dodajući da Crna Gora ne treba da se upušta u problem razriješavanja statusa Kosova, već da to treba prepustiti autoritetima velikih sila“.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je proteste zbog posjete kosovskog premijera nazvao "inercijom stare ksenofobične i autistične svijesti koja je razne narode i ljude proglašavala neprijateljima". Posjetom Čekua, Crna Gora nije nanijela štetu Srbiji koja ostaje partner Crne Gore u najvećem interesu, naglasio je Đukanović.

* * * * *

U Prištini je poseta kosovskog premijera Podgorici ocenjena kao doprinos normalizaciji stanja i jačanju veza u regionu. Zvaničnici Vlade navode da se samo uspostavljanjem veza može krenuti u evro-atlantske integracije. “Nema razloga za zabrinutost jer poseta kosovskog premijera Podgorici ima za cilj stabilizaciju stanja i približavanje sa zemljama regiona”, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparol Vlade Uljpijana Ljama.

Komentarišući upozorenja dela crnogorske opozicije da kosovski premijer Agim Čeku nije dobrodošao u Crnoj Gori, Ljama kaže da takav stav nije osnovan, jer premijer nikada niije donosio odluke koje mogu voditi destabilizaciji:

“Svaki korak Vlade Kosova u poslednjih sedam godina ima za cilj stabilnost. Cilj posete premijera Podgorici je jačanje odnosa između Kosova i Crne Gore.”

Ljama dodaje da je Kosovo strateški partner Balkana i Evrope. Kosovo, ističe Ljama, danas ima privrednu saradnju sa skoro svim zemljama regiona. Međutim, dodaje da je nedostaje izgradnja odnosa sa Srbijom:

“Želimo dobrosusedske odnose i sa Srbijom, ali tek onda kada ova zemlja postane demokratska.”

Pre posete Crnoj Gori, Čeku je u proteklom periodu imao susrete sa drugim zvaničnicima regiona. Nedavno je boravio u Makedoniji i Bugarskoj. Predviđeno je da sledeće nedelje poseti Slovačku, a zatim i druge evropske zemlje. Uljpijana Ljama kaže da je cilj navedenih poseta da se objasni zašto je Kosovo spremno da postane nezavisna država i gradi streteške odnose u regionu:

“Kosovo ima demokratske institucije, trend pozitivnog razvoja i postoji volja većine za nezavisnošću, a ono ima i svoju agendu posle statusa.”

Ljama ističe kako je plan Kosova da sa zemljama u regionu ima partnerski odnos u kretanju ka evropskim integracijama:

“Naša destinacija je Brisel.”

* * * * *

U Srbiji se poseta Čekua Podgorici ocenjuje različito. Dok jedni tvrde kako je to antisrpski potez koji zahteva reakciju zvaničnog Beograda, drugi upozoravaju kaklo se mora prihvatiti realnost, odnosno, činjenica da je on Čeku međunarodno priznati premijer Kosova.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke:

“To što je uradila crnogorska vlast jeste udarac nožem u leđa Srbiji i celokupan srpski narod u Crnoj Gori to doživljava na taj način. Radi se o očiglednom vracanju usluga za usluge na referendumu. To je nešto što će, bez ikakve sumnje, pogoršavati odnose između zvanične Srbije i zvanične Crne Gore jer zvati ratnog zločinca kakav je Agim Čeku, u trenutku kad se rešava pitanje statusa Kosova i Metohije, svakako nije prijateljski akt prema državi Srbiji i njenim građanima. Mislim da ni srpski narod u Crnoj Gori na to neće dobro reagovati, a i građani Srbije sada vide zašto i na koji način je prošao referendum o nezavisnosti Crne Gore i šta će tek crnogorska vlast morati da učini da bi platila skupu cenu za uspeh tog referenduma.”

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije:

“Ovaj potez se mogao očekivati, on je antisrpski, on je protiv Srbije. Mislim da treba da naiđe na oštru reakciju državnih organa Republike Srbije. Čeku je ratni zločinac na Kosovu i Metohiji. Mislim da svako ko ima kontakt s njim radi protiv interesa Srbije, bez obzira na to koliko Srbija ima dobre odnose sa Crnom Gorom i crnogorskim narodom.Uostalom, treba pitati Crnogorce na Kosovu i Metohiji koliko vole Agima Čekua.”

Đjorđe Mamula, funkcioner Demokratske stranke Srbije:

“Moglo bi se tumačiti da Podgorica želi da normalizuje odnose na Balkanu i da u tom pogledu daju svoj doprinos i sa premijerom Kosova, tako da reakcije nekih stranaka u Crnoj Gori mogu da se tumače kao znak netolerancije, pa i kao znak života u prošlosti. Oni moraju da prihvate realnost, odnosno, činjenicu da je on premijer Kosova i da mu to priznaju Ujedinjene nacije.”
XS
SM
MD
LG