Dostupni linkovi

Nije sigurno da u Vojsci nema Mladićevih pomagača


Radovan BOROVIC, Zoran GLAVONJIC

Ministar odbrane Srbije Zoran Stanković izjavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da on kao ministar odbrane ima određene podatke o ljudima iz vojske koji su u nekom ranijem periodu imali kontakte sa haškim optuženikom. Međutim, dodao je, u trenucima kada se vode istražni postupci pred sudovima, istraga se ne vodi tako što se javnost obaveštava:

"Svi ti podaci moraju biti utvrđeni. Ne možete optužiti nevine ljude. Ako se sada izađe u javnost sa tim podacima koje znam ili ako bih ja lamentirao sa tim podacima ili ih poturao, onda to ne bi bilo korektno prema ljudima koji su u istrazi i pred sudovima."

Stanković je ponovio kako je "obaveza Vojno-bezbednosne agencije /VBA/ je da po svim tim pitanjima radi adekvatno i brzo i da radi na otkrivanju eventualnih pomagača Ratku Mladiću."

Danas je, inače, u Drugom opštinskom sudu u Beogradu odloženo do daljeg saslušanje četvorice novoosumnjičenih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića. Aco Tomić, bivši šef Vojne službe bezbednosti, Nebojša Pavković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, i oficiri Branislav Puhalo, Ljubiša Vuković i Dragan Živanović osumnjičeni su za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, saopštio je istražni sudija Drugog opštinskog suda Denis Bećirić. Njihovo saslušanje danas je odloženo jer je Tužilaštvo došlo do novih informacija u ovom slučaju koje proverava.

Izjavom sudije Denisa Bećirića potvrđene su ranije nezvanične informacije da su među osumnjičenima za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću generali Aco Tomić i Nebojša Pavković, kao i Branislav Puhalo, bivši Mladićev telohranitelj sada zaposlen u Vojsci Srbije, Ljubiša Vuković, bivši pomoćnik komandanta 1. armije, i Dragan Živanović, nekadašnji komandant Beogradskog korpusa. Pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu 27. septembra počelo je suđenje grupi od desetoro optuženih za pomaganje Mladiću, ali je tužilac nedavno podneo zahtev da se istraga proširi i na ovu petoricu. Njihovo saslušanje odloženo je jer je Tužilaštvo došlo do novih podataka u ovom slučaju koje proverava, izjavila je za naš program Snežana Bogdanović, tužilac Drugog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu:

„Taj istražni spis je kod nas po zahtevu za proširenje istrage, obzirom da se došlo do novih informacija ili činjenica koje Tužilaštvo treba da proveri, a koje su se u međuvremenu pojavile. Što znači – dok ne proverimo, predmet se neće vraćati.“

To znači da neće biti saslušavane ove osobe?

„Za sada ne. A da li za koji dan ili kada, videćemo.“

Četvorica osumnjičenih došli su na zakazano saslušanje u Palatu pravde, ali posle informacije da je ono odloženo, niko od njih nije želeo da daje izjave novinarima. Za Radio Slobodna Evropa Aco Tomić je nedavno izjavio da nije obavešten da je protiv njega pokrenuta bilo kakva istraga:

„Dok sam ja bio načelnik službe, nikada mi niko nije postavio nikakav zahtev da se hapsi Ratko Mladić, ni tužilaštvo, ni policija, ni rukovodstvo države, niti vojske.“

RSE: Vi niste kao služba ni imali saznanja gde je on?

TOMIĆ: Šta to znači da li sam imao ili nisam? To je onda direktno pitanje da li smo mi operativno radili na Mladićevom slučaju ili nismo. Kažem vam da nije bilo zahteva, prema tome nismo.

Inače, glavno suđenje osobama koje su optužene za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića u toku je pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, ali je zatvoreno za javnost. Goran Petronijević, advokat optuženog Saše Badnjara, rekao je za naš program da ne zna kako će zahtev za proširenje istrage na još pet osoba uticati na glavni pretres:

„Ja to sada ne bih mogao da kažem sa sigurnošću jer ne znamo ni sadržinu, ni ono što se stavlja na teret tim ljudima. Jedino što nas zanima, to je da se rešenje kojim je javnost isključena stavi van snage i da javnost bude prisutna na ovom suđenju, jer to je jedini način da se ovaj pravni slučaj dovede do tog stanja da javnost može da kontroliše rad suda. Tu nema ništa tajno. Tajno je jedino gde je Ratko Mladić, sve ostalo se zna.“

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da je u ovom trenutku besmislena priča o tome ko je skrivao Mladića, i protiv koga će zbog sumnje da je to činio biti pokrenuta istraga:

„Haški tribunal od Srbije ne potražuje Mladićeve jatake, znači one koji su ga skrivali, nego potražuje Mladića. I ako je ideja da se zamažu oči Haškom tribunalu, mislim da je ta ideja potpuno pogrešna, da će nas ona uvaliti u još veće nevolje. Ako se na taj način pokušavaju napraviti nekakvi manevri prema Haškom tribunalu, prema Evropskoj uniji da bi se izvukli nekakvi politički poeni, mislim da je to zaista loša računica.“

Zato Zoran Dragišić zaključuje:

„Ja mislim da bi u ovom trenutku bilo najcelishodnije da se prestane sa igranjem žmurke i da se Mladić lepo uhapsi.“
XS
SM
MD
LG