Dostupni linkovi

BIHAĆ / MOSTAR


U svom domu u Bužimu kod Cazina, na krajnjem severozapadu Bosne i Hercegovine, uhapšen je 38-ogodišnji Šefik Alić, oficir 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine i ratni komandant jedinice "Hamze" koja je bila deo te brigade.
Saopšteno je da su Alića uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i to po nalogu Suda Bosne i Hercegovine koji ga sumnjiči da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima.
Alićevi susedi držali su nakon hapšenja neko vreme pod blokadom put Bužim-Bosanska Krupa.
Mnogi mediji u državama nastalim od Jugoslavije objavili su pre nekoliko meseci snimak na kojem se vide ratni zločini nad zarobljenicima. Prema medijima koji su prikazali snimak reč je o zločinima koje su tokom akcije "Oluja" počinili pripadnici jedinice "Hamze".
Agencija za istrage i zaštitu je saopštila i to da je sinoć u Mostaru uhapšen jedan bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine osumnjičen da je učestvovao u ratnim zločinima počinjenim 1993. godine nad Hrvatima u selu Drežnici u Hercegovini.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG