Dostupni linkovi

BIHAĆ / MOSTAR


Uhapšen je u svom domu u Bužimu kod Cazina, na krajnjem severozapadu Bosne i Hercegovine, 38-ogodišnji Šefik Alić, oficir 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine i ratni komandant jedinice "Hamze" koja je bila deo te brigade.
Saopšteno je da su Alića uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i to po nalogu Suda Bosne i Hercegovine koji ga sumnjiči da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima.
Alićevi susedi držali su nakon hapšenja neko vreme pod blokadom put Bužim-Bosanska Krupa.
Mnogi mediji u državama nastalim od Jugoslavije objavili su pre nekoliko meseci snimak na kojem se vide mogući ratni zločini počinjeni tokom akcije "Oluja" nad zarobljenim Srbima. Neki od učesnika tih događaja i svedoka tvrdili su da je jedinica koja je tom prilikom snimljena – grupa "Hamze" kojom je komandovao danas uhapšeni Alić.
Agencija za istrage i zaštitu je saopštila i to da je sinoć u Mostaru uhapšen jedan bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine osumnjičen da je učestvovao u ratnim zločinima počinjenim 1993. godine nad Hrvatima u selu Drežnici u Hercegovini.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG