Dostupni linkovi

U ponedjeljak razgovori Stranke za BiH i SNSD-a


Lejla SARIC, Dženana HALIMOVIC

Dvije vodeće partije iz Federacije, Stranka za BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), te vladajuća stranka iz Republike Srpske, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), trebaju formirati Vijeće ministara BiH. Razgovori o tome već su obavljeni na relaciji SDA – SNSD, a za ponedjeljak se očekuje susret čelnih ljudi SNSD-a i Stranke za BiH. Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić za radio Slobodna Evropa kaže:

„Ključno pitanje sada je komunikacija sa partijama iz Republike Srpske, jer je struktura vlasti takva da bez učešća tih partija, ondosno njihovih predstavnika, vlast ne može uspostaviti. Za očekivati je da će to biti SNSD.“

Dogovor će teško biti postignut, jer je SNSD isključiv u zahtjevu da budući državni premijer bude Srbin, dok SDA i Stranka za BiH smatraju da na ovu funkciju i dalje imaju pravo Bošnjaci, kao i protekle četiri godine. Ovakav stav pravda se time što su ove dvije partije osvojile 40 posto mandata u Parlamentu BIH.

Član predsjedništva SDA Adil Osmanović za Radio Slobodna Evropa kaže da će ova stranka konačnu odluku o koaliranju donijeti u subotu i da je SNSD neupitan kao partner za Vijeće ministara. Osmanović, međutim, potvrđuje da će biti teško postići dogovor:

„Opće je poznato da SNSD ultimativno nastupa da dobije premijera. Mi smo rekli da smo spremni razgovarati, jer SDA ima isto tako pravo na tu poziciju. Sada zavisi od partija koje dogovore većinu da se rasporede te pozicije.“

Lider SNSD-a Milorad Dodik i danas je kategorično odbacio mogućnost da predsjedavajući Vijeća ministara BiH ponovo bude Bošnjak:

"Kada u Sarajevu budu spremni da prihvate tu činjenicu, možemo razgovarati o sastavu Savjeta ministara, jer je to uslov koji ne možemo i nećemo mijenjati."
XS
SM
MD
LG