Dostupni linkovi

Irak kao ključno predizborno pitanje


Atmosfera među vladajućim američkim republikancima, sedam dana pred izbore, je pozitivna, unatoč prilično nepovoljnom razvoju prilika za stranku predsjednika Busha. Podrška američke javnosti nastavku rata u Iraku najniža je do sada, podrška predsjedniku Bushu također je niska, a serija skandala u koje su izravno umiješani neki od najviših predstavnika Republikanske stranke i kod njihovih je tradicionalnih glasača potakla nezadovoljstvo i ogorčenje.

Dok s jedne strane uporno nastoje uvjeriti javnost kako su svakodnevne pogibije mladih američkih vojnika u Iraku nužne za obranu mlade iračke demokracije i američke nacionalne sigurnosti, neki republikanski čelnici pokazuju i neskrivenu strast prema nelegalnom primanju novca i seksu s maloljetnicima. Dvojica članova Kongresa, od kojih je jedan bio vođa kluba republikanskih zastupnika, morala su su odstupiti zbog primanja mita i pružanja usluga poslovnim partnerima. Republikanski kongresmen Mark Foley morao je otići jer je otkriveno kako je tinejdžerima koji rade kao kuriri i pripravnici u Kongresu elektroničkom poštom slao vrlo otvorene seksualne ponude.

Demokrati vjeruju da su republikanci toliko diskreditirani ovim događajima, da će se birači na izborima mahom opredijeliti za opoziciju. Demokratski kongresmen Christopher Van Hollen zato kaže:

"Birači vide Kongres koji, ne samo da ne traži odgovornost od vlade, nego ne može osigurati ni odgovornost vlastitih članova. Što se tiče slučaja kongresmana Foleya, očito je da je republikansko čelnistvo u Kongresu odlučilo vlastitu političku budućnost staviti iznad sigurnosti mladih pripravnika koji su za njega radili."

No, specifičnost američkog izbornog sistema u kojem se za svako mjesto u Kongresu u svakom okrugu bore dva vrlo konkretna kandidata, stvara dojam da se birači opredjeljuju između njihovih osobnih kvaliteta, a ne toliko između toga da li je jedan demokrat, a drugi republikanac. Upravo na toj činjenici temelji se optimizam republikanskih čelnika koji vjeruju da će njihova stanka zadržati većinu u oba doma i omogućiti nesmetanu vladavinu predsjednika Busha. Republikanski zastupnik iz New Yorka, Thomas Reynolds:

"Iako se političko nadmetanje za mjesta u Zastupničkom domu prenosi na televizijskim mrežama i o njemu raspravljaju stručnjaci i analitičari, na kraju će birači ipak odlučivati između vrlo konkretnog demokratskog i republikanskog kandidata, a ne o tome žele li Kongres kojim će dominirati republikanci ili demokrate."

Američki mediji već sedmicama svakodnevno izvještavaju o ranjivosti republikanaca i mnoge analize sugeriraju da bi demokrati mogli osvojiti većinu od ukupno 435 mjesta u Zastupničkom domu, pa čak i većinu u Senatu. Njihova pobjeda u bilo kojem od kongresnih domova mogla bi ozbiljno ograničiti mogućnosti predsjednika Busha da dobije državni novac za realizaciju svojih programa, uključujući i nastavak rata u Iraku.
XS
SM
MD
LG