Dostupni linkovi

Zatražene najviše kazne u slučaju "Čović i ostali"


U završnoj riječi pred sudom BiH tužilac Džonatan Ratel istakao je da su Dragan Čović i ostali počinili ozbiljna krivična djela organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja koja zaslužuju kaznu ne manju od 10 godina zatvora. Tužilaštvo je za braću Lijanović zatražilo i visoke novčane kazne kao nadoknadu za neplaćene carinske takse i poreze.

Dragan Čović, Jozo, Jerko, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović, Mato Tadić i Zdravko Lučić optuženi su za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, davanje mita, porezne utaje i druga krivična djela. Podsjećamo na optužnicu sa početka suđenja prije 15 mjeseci:

“Osumnjičeni Dragan Čović je počeo primate darove ili druge oblike koristi u obliku mita od braće Ivanković Lijanović i kompleksa tvrtki Ivanković Lijanović. Navodi se da ovi darovi i korist u obliku mita od braće Ivanković Lijanović premašuju iznos od 1,000.000 maraka. Osumnjičeni Jozo Ivanković Lijanović u različitim vremenskim razdobljima uručivao je darove i korist u obliku mita, između ostalog u nekoliko značajnijih isplata gotovine, u vidu putničkog vozila mercedes i luksuznog stana. Osumnjičeni Dragan Čović je primio ove darove ili koristi u obliku mita kao isplate za nezakonito vršenje svojih službenih dužnosti u formi uputa kao tadašnji ministar financija Federacije BiH. Izdao je nezakonite upute u svojstvu ministra financija u Federaciji BiH u korist braće Ivanković Lijanović u svezi sa uvođenjem posebnih pristojbi i prelermana na uvoz roba, uključujući i mesne proizvode od strane kompleksa tvrtki Ivanković Lijanović.”

U vrijeme podizanja optužnice Dragan Čović bio je član Predsjedništva BiH kojeg je smijenio visoki predstavnik. Mato Tadić bivši je predsjednik Ustavnog suda BiH, a Zdravko Lučić profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Upravo zbog toga što su optužene osobe visokopozicionirane javne ličnosti, tužilac Ratel ukazao je na važnost ovog procesa koji je vođen 15 mjeseci i u kojem je prikupljeno hiljade dokumenta sakupljenih u 150 dokaza, izjava brojnih svjedoka, vještaka i iskaza.

Tužilac je naglasio da je uspio dokazati da su braća Lijanović vodili i odgovarali za kompaniju koja je poslovala protuzakonito, izbjegavajući plaćanje predviđenih carinskih taksi, a da im je to protuzakonitim odlukama omogućio tadašnji federalni ministar finansija Dragan Čović. Prema Tužilaštvu, nezakonite odluke sudskih organa omogućili su im Mato Tadić i Zdravko Lučić. Ovakva korupcija u najvišim nivoima vlasti predstavlja najveću prepreku za napredak društva i normalnog života u BiH, istakao je tužilac Ratel zatraživši najveće moguće kazne za Tadića i Čovića.

Odbrana, međutim, tvrdi suprotno, ističući kako optužnica ne može opstati. Jedan od branilaca Dragana Čovića, Josip Muselimovic za Radio Slobodna Evropa kaže:

“Ova optužnica ne može uopće pravno opstati i posve je normalno očekivati oslobađajuću presudu za sve optužene. Ali ne samo to. Ja sam osobnog mišljenja da treba ozbiljno postaviti pitanje odgovornosti tužitelja koji je podnio ovakvu optužnicu i Tužiteljstva koje je inzistiralo na optuženju kraj ovakovih činjenica. Dakle, optužnica je potpuno kompromitirana. Samo primjera radi: u odnosu na doktora Čovića optužnica je potpuno obeskrijepljena, a isto tako u predmetu na doktora Matu Tadića. Dakle, optužnica se temelji na iskazu svjedoka koji je stvar mijenjao u tri dijela, u tri navrata. Prema tomu, kratko i jasno, ja opravdano očekujem oslobađajuću presudu, ali, naravno, nakon toga i odgovornost onih osoba koje su inicirale ovakav postupak.”

Datum izricanja presude Čoviću i ostalima biće objavljen nakon što i odbrana iznese završne riječi.
XS
SM
MD
LG