Dostupni linkovi

BAGDAD


Naoružani napadači u nedjelju su otvorili vatru na konvoj sunitskih hodočasnika koji su krenuli prema svetom gradu Meki, ubivši najmanje jednu osobu, dok su amareičke snage javile da su ubile 17 pobunjenika koji su pripremali zasjedu američkim vojnicima.
Hodočasnici su bili oko 20 km sjeverno od Baqube kada su napadači zasuli njihov konvoj vatrom iz mitraljeza, saopćio je glasnogovornik Biroa za odnose s jacnošću i informiranje pokrajine Dijala koji je tražio da ne bude imenovan.
Ovakva ubistva obično su dio rastućeg sektaškog nasilja između šiitskih i sunitskih muslimana, javio je AP.

KINŠASA/SOFIJA/RIO DE JANEIRO
U Demokratskoj Republici Kongo, gradjani danas donose odluku o budućem predsjedniku te zemlje.
U drugom izbornom krugu, kandidati za predsjednika su aktuelni šef države Joseph Kabila te dosadašnji potpredsjednik Jean-Pierre Bamba.
Evropske mirovne trupe EUFOR-a su u glavni grad Konga Kinšasu poslale dodatne vojnike. U sukobima do kojih je došlo nakon prve runde izbora, krajem mjeseca jula, ubijeno je više od dvadeset ljudi.
I u Bugarskoj, te u Brazilu danas se održava drugi krug predsjedničkih izbora, prenose agencije. Gradjani Bugarske biraju izmedju Georgija Prvanova i Volena
Siderova, a građani Brazila u drugom krugu biraju izmedju aktuelnog predsjednika Luisa Inasia Lula da Silve i Žeralda Alkmina.
XS
SM
MD
LG