Dostupni linkovi

Izbori će profilirati strategiju u Iraku


Situacija u Iraku za američku politiku je sve nezavidnija. Takvu procjenu iznio je bivši američki diplomat Richard Holbrooke u otvorenom pismu Georgu Bushu koji objavljuje "The Washington Post ". Holbrooke, jedan od kreatora Daytonskog sporazuma, predlaže političku soluciju sličnu onoj u BH – tri etničke grupe –bi trebale imati široku autonomiju i zajednički dijeliti naftno bogatstvo Iraka.

Holbrooke upozorava američkog predsjednika da jednostavno nije moguće slati nove vojnike u Irak A rat prelazi iz faze od one lošije prema goroj, komentiraju analitičari, ističući kako je Washingtonu malo toga preostalo učiniti. No, kamo Bush želi odvesti Ameriku još je uvijek nejasno. Prvi stanar Bijele kuće kaže kako će odluku donijeti tek kada vidi analizu koju priprema nestranačka studijska grupa koju predvodi bivši državni tajnik James Baker. A njen izvještaj se očekuje tek krajem godine.

Ono što je sada vidljivo jest da Bush mijenja barem retoriku prema Iraku, iako analitičari ističu da im još nije jasno da li zato što je realističniji u pogledu Iraka, ili zbog zabrinutosti da bi demokratska oporba nakon predstojećih izbora mogla kontrolirati oba doma Kongresa i tako zagorčati Bushu posljednje dvije godine mandata. Istraživanja pokazuju da su Amerikanci izrazito nezadovoljni ratom i da možda žele promjene. Patrick Murphy, vetran iračkog rata, jedan od Demokrata koji očekuje mjesto u zastupničkom domu Kongresa i potom raditi na promjeni američke politike u Iraku upozorava:

"Čak su i naše obavještajne službe rekle da nas naš angžman u Iraku koji nije ograničen vremenom čini manje sigurnim. I umjesto da se primjeni plan kako pobijediti u ratu protiv terorizma, predsjednik Bush, i moj oponent se služe frazom "smanjiti i pobjeći" ili "ostati na kursu."

Murphy, poput ostalih Demokrata, smatra da bi u idućih 12 mjeseci trebalo iz Iraka povući glavninu vojske, a ostaviti oko 30.000 vojnika u sastavu snaga za brzo djelovanje koje bi bile stacionirane u Kuvajtu ili kurdskom dijelu Iraka. Vjeruje se da bi Bakerova grupa mogla predložiti nešto između sadašnje strategije i potpunog povlačenja. Naime, bivši glavni tajnik je rekao kako nema magičnog metka koji bi riješio rat, te da je u Iraku na djelu poprilična zbrka.

Jedino u čemu se većina Amerikanaca slaže jest da će ishod izbora za Kongres 7. studenog pomoći u određivanju buduće američke strategije u Iraku.
XS
SM
MD
LG