Dostupni linkovi

Crkva pozvala na podršku Ustavu


Patrijarh Pavle, na čiji je poziv premijer Vojislav Koštunica posetio Patrijaršiju, i Srpska pravoslavna crkva pozvali su građane i sve vernike, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, da izađu na referendum i glasaju za Ustav:

«Ovo naše obraćanje nije politika, nego staranje za opstanak i budućnost naši drevnih svetinja i našeg naroda.»

Iako se često može čuti da je referendum prestao da bude političko i postao patriotsko pitanje, Vojislav Koštunica ističe da je novi Ustav po meri svih koji žive u Srbiji. Koštunica navodi da je u razgovoru s patrijarhom ponovio da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - istorijski, pravno i sa stanovišta međunarodnog prava:

«U razgovoru sa patrijarhom Pavlom još jedanput nisam mogao da ne ponovim, nešto drugačijim rečima nego što njegova svetost to kaže, ali sa istim i podjednako jakim i jasnim smislom, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije - istorijski, zatim pravno. Sve to je ponovljeno u našem ustavu, sve ono što je u skladu sa pravom i sa merilima pravde u svetu - ljudske i Božije.»

S obzirom da je društvena uloga Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina veoma naglašena, nije teško odgonetnuti kakav će biti njen uticaj na ishod referenduma, kaže sociolog religije Mirko Đorđević:

«Uticaj Crkve će biti ogroman, jer Crkva sama neguje jednu vrstu političkog kulta generala Mladića i u crkvi našoj je jaka politička, monarhistička nostalgija, kao što su i veoma jake antievropske i antimoderne tendencije. Crkva stoji, dakle, na toj konzervativnoj matrici oko koje se sada lome koplja.»

Grupa nevladinih organizacija i više vanparlamentarnih stranaka pozvale su na bojkot, tvrdeći da će se na referendumu najmanje glasati o pravima i slobodama građana, već isključivo o teritorijama. Sociolog religije Mirko Đorđević i tu vidi vezu i uticaj vlasti i vodeće crkve u Srbiji:

«Famozna preambula u Ustavu zapravo je jedna vrsta dobre pogodbe sa Crkvom. Može se čak reći da je tekst preambule ’poreklom’ iz Crkve. To se objašnjava time da Crkva posebno drži do svog mesta i uloge, jer i ona Kosovo smatra svojim ishodištem. Stvar je, međutim, kudikamo politički komplikovanija.»

Gotovo sve crkve i verske zajednice u Srbiji podržale su novi Ustav. Bošnjački lideri, obeležavajući Ramazanski bajram, pozvali su svoje sunarodnike da izađu na glasanje. Stav katoličkih biskupa u Srbiji je da novi Ustav donosi bolja rešenja od prethodnog i kao takav je dobro došao. I otuda Andrija Kopilović, prodekan Teološkog katoličkog instituta u Subotici, kaže da je usledio i poziv katoličkim vernicima da izađu na referendum:

«Odluka je isključivo vjernička, u savjesti, nakon dobre informacije, suočavanja i zauzimanja stava prema tom tekstu. A moj osobni stav je da će ljudi većim dijelom izaći na referendum, to je moje mišljenje, a svakako je vrijeme da se sa mrtve točke pođe korak naprijed - ako nema prvog koraka, nema ni drugoga.»

Primetno je da verske zajednice koju čine predstavnici manjinskih etničkih grupa pozivaju svoje sunarodnike na referendum. Analitičar crkvenih dešavanja Mirko Đorđević to smatra uobičajenom brigom za očuvanjem mira i suživota u državi koju još uvek potresaju događaji iz bliske prošlosti:

«I to će imati uticaja, ali ne presudnog, jer teško da će muslimani, i u Sandžaku i oni na Kosovu nikako, uopšte aktivno podržati referendum, ali kažem - to nije više bitno. Odlučujući će biti, čak ja u to i verujem, jer je ogroman uticaj naše crkve, tako da će to uveliko pomoći da pristalice referenduma uspeju. Da li će uspeti - ja ne spadam u prognozere. Lično mislim da je ovaj ustav zapravo u funkciji predizborne kampanje.»

Inače, najnovija istraživanja pokazuju da u biračkom telu Srbije postoji potrebna podrška za potvrđivanje novog ustava zemlje. Oko 3,6 miliona građana kaže da će izaći sigurno, a neki verovatno, pokazala su istraživanja CESIDA.
XS
SM
MD
LG