Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Sjedinjene Američke Države se zalažu za rješenje statusa Kosova do kraja ove godine, a dogadjaji u Srbiji neće utjecati na taj proces, izjavio je danas u Prištini specijalni američki izaslanik za Kosovo Frank Wisner
Poslije sastanka sa pregovačkim timom Kosova i predsjednikom Fatmirom Sejdijuom, Wisner je rekao da se suverenitet Srbije na Kosovu "promijenio kada su Ujedinjeni narodi donjeli Rezoluciju 1244".
"Konačni status znači ostvarenje povijesne vizije koju su gradjani Kosova čekali toliko godina", rekao je američki diplomat i dodao da SAD ostaju angažirane u tom procesu, bez obzira na obaveze koje imaju u drugim dijelovima svijeta.

BEOGRAD
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je položaj Kosova u novom Ustavu Srbije "u potpunosti uskladjen" sa najvišim normama medjunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog integriteta država. U priopćenju Vlade, poslije sastanka Koštunice i delegacije Monitoring misije Vijeća Evrope, navodi se da je premijer istaknuo da novi Ustav "brani teritorijalni integritet Srbije i da je Kosovo njen sastavni dio".
XS
SM
MD
LG