Dostupni linkovi

Zatraženo puštanje na slobodu


Švedsko Ministarstvo pravde dobilo je zahtjev za oslobađanje bivše predsjednice RS-a Biljane Plavšić, koju je Haški tribunal osudio na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol švedskog ministarstva pravde Rikard Vesman:

“Jedini komentar koji možemo dati jeste da smo dobili zahtjev za oprost i da će se o tome raspravljati u skladu s pravilima Ministarstva.”

Na pitanje na osnovu čijeg zahtjeva će se razmatrati o pomilovanju Plavšićeve, te da li će o tome biti obaviješten Haški tribunal, Vesman je kazao kako detalje ne može iznositi u ovoj fazi slučaja.

Švedska novinska agencija TT objavila je da je pismo sa zahtjevom da se Plavšićeva oslobodi daljeg izdržavanja kazne uputio šef Misije BiH pri UN-u Miloš Prica, zbog zbog loših zatvorskih uslova u kojima boravi bivša predsjednica RS-a, te godina starosti. Prica je negirao navode agencije i dodao kako, izuzev privatnog raspitivanja o stanju Biljanje Plavšić, zvanične korake nije pokretao.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije uputilo nikakav zahtjev za oslobađanje Biljane Plavšić, niti je to učinilo bilo koje od diplomatsko - konzularnih predstavništatva BiH, kaže portparol Ministarstva Nebojša Regoje:

“Prema informaciji koju je je ambasador Miloš Prica, koji je šef Misije BiH pri OUN-u u Njujorku, dostavio u MIP BiH, on nije uputio nikakav zvaničan zahtjev Ministarstvu pravde Švedske koristeći zvanične simbole države BiH, ili memorandum i pečat Misije BiH, niti je koristio svoju funkciju ili titulu da podrži takav zahtjev.”

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije nije dobio zahtjev za oslobađanje Plavšićeve, kaže portparol Suda Refik Hodžić:

“Ukoliko zemlja u kojoj Biljana Plavšić izdržava kaznu, u ovom slučaju Švedska, uputi zahtjev Tribunalu, on će biti razmatran na osnovu njegovog sadržaja i tada ćemo se mi moći izjasniti. U ovom trenutku Tribunal nije dobio ništa, tako da ne možemo razgovarati o bilo kakvim detaljima situacije u kojoj se nalazi ovaj predmet.”

Hodžić napominje da ukoliko su ispunjeni uslovi zemlje u kojoj osuđeni izdržava kaznu može se zatražiti rano oslobađanje, ali samo ukoliko to Tribunal ocijeni kao opravdano, dok država u kojoj se kazna izdržava ne može sama raspravljati o oslobađanju.

Ni Zdravko Plavšić, brat Biljane Plavšić, prema navodina jedne od bh. novinskih agencija, nije upoznat sa zahtjevom za njeno oslobađanje, te navodi da je Plavšićeva, koja ima 76 godina, najstarija u zatvoru i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Podsjećamo: Biljana Plavšić osuđena je za zločine protiv čovječnosti nakon što je priznala krivnju, a pri izricanju kazne kao olakšavajuća okolnost u obzir su uzete i godine starosti. Na okolnost da bi Plavšićeva mogla biti puštena prije odsluženja kazne upozoravano je i nakon što je iz Ševeningena prebačena u zatvor Hinseberg u Švedskoj, budući da u navedenom zatvoru ne borave žene starije od 75 godina.
XS
SM
MD
LG