Dostupni linkovi

Kardinalovi ukori međunarodnim predstavnicima


Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nedavno je oštro kritikovao međunarodne predstavnike u BiH optužujući ih da im je cilj da svojim nepravednim odlukama isele Hrvate katolike sa ovih područja.
Kardinal je i domaćim hrvatskim političarima poručio da ne liječe svoje frustracije na narodu, što su neki od njih shvatili kao dobronamjeran savjet koji treba poslušati, kaže poslanik u državnom Parlamentu Vinko Zorić:

«Ja mogu kazati ako sam ja nekad to radio, da ću ja preispitati svoje stavove i da ću sigurno poslušati kardinala Puljića. Nije dobro liječiti svoje frustracije na narodu i ja se tu s njim potpuno slažem. Ako sam to i ja radio, ili neko drugi, onda se trebamo popraviti. Treba i kazati: ovaj govori dobro, ovaj loše za narod. To je njemu poslanje i on je pozvan reagirati kad god je nešto ili loše ili se sprema loše za njegov puk, za njegove vjernike.»

Zorić kardinalove ukore predstavnicima međunarodne zajednice smatra opravdanim, a sve zbog pritiska za usvajanje ustavnih promjena koje je odbacila većina hrvatskih političara:

«Dejtonski mirovni sporazum je, osim dobra kojeg je napravio - zaustavio rat, donio i jednu neravnopravnost hrvatskom narodu, to je činjenica, i vjerojatno kardinal Puljić misli da to treba ispraviti jednim budućim, novim, ustavom, koji treba donijeti u BiH.»

U Nadbiskupiji vrhbosanskoj naglašavaju da se kardinalova propovjed odnosila na težnje Hrvata da ostanu na svojim ognjištima u BiH i poziv da se sjećaju svoje istorije i predaka, što međunarodne diplomate često zaboravljaju, kaže generalni tajnik Biskupske konferencije Ivo Tomašević:

«Na kraju se osvrnuo i na djelovanje međunarodnih predstavnika, pa i diplomata. Nerijetko oni u svom djelovanju govore kako se trebamo postaviti, što trebamo činiti, i u tom smislu ih je pozvao da nam ne ispiru mozak u smislu da nas ne uče našoj povijesti, ili da se mi trebamo prestati sjećati svoje povijesti, nego nam trebaju u sadašnjim uvjetima omogućiti ono što oni u svojoj zemlji imaju, a to znači da živimo kao jednakopravni narodi i da uživamo kao građani jednaka prava u ovoj zemlji.»

Ovakve poruke kardinala Puljića nisu od koristi hrvatskom narodu, u čije ime govori kao najveći duhovni autoritet katolika u BiH, ističe politički analitičar Slavo Kukić:

«Umjesto tih poruka koje su na tragu svjetske urote protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini, ja sam sklon očekivati poruke od vrhovnog poglavara Katoličke crkve u BiH koje šire optimizam, nadu u budućnost, nadu u zajednički život, koje šire toleranciju, koje su naprosto na drugačijem fonu od onog koji se može nazrijeti iz njegovih poruka, a to je razvijanje fobije, sklonost različitim teorijama urote itd. To nije logika koja se može povezati sa pravim razumom. Zašto bi sada cio svijet bio protiv Hrvata u BiH, zašto bi cijeli svijet bio zainteresiran da Hrvate iz BiH protjera, a ne da im osigura ravnopravan status narodima u BiH.»

Prema mišljenju Zvonimira Jukića, novinara iz Mostara, i Katolička crkva snosi dio odgovornosti zbog pogrešne politike u poslijeratnom periodu kada se trebalo uraditi više na povratku Hrvata u BiH. Ipak, napominje Jukić, u BiH uz više toleranicije može biti mjesta za sve:

«Ono što je moje mišljenje kao novinara, jeste da će Bosna i Hercegovina ostati jedinstvena država i da će Hrvati biti ravnopravan narod u njoj, sa potpuno istim pravima kao i Bošnjaci i Srbi. O čemu se radi: mi moramo, prije svega, tamo gdje možemo, mislim na Hrvate, osigurati prava Bošnjacima i Srbima, kako bi onda i mi opet mogli dobiti prava u većinskim, tako da kažem, srpskim i bošnjačkim područjima. Kad takva politika bude dominantna, ne samo među političkim strankama, nego i među svim osobama koje se bave određenim poljima društvene zbilje, mislim da će ova država biti prosperitetna i da nikome neće biti tijesna.»

Međunarodni predstavnici u BiH nisu željeli komentarisati upućene im prekore i krtike, a iz Kacelarije visokog predstavnika kratko saopštenje prenijela je portparol Ljiljana Radetić:

«Kardinal Puljić svakako ima pravo na svoje mišljenje, međutim, Kancelarija visokog predstavnika želi istaći da religija i politika moraju biti odvojene.»
XS
SM
MD
LG